Oppositio kritisoi sote-päätöstä: Lisää hallintohimmeleitä

Sote-ratkaisu

Oppositio kritisoi kovasanaisesti hallituksen sote-päätöstä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Ylelle, että sote-kiista kertoo hallituksen vakavammasta luottamuspulasta.

– En usko, että mikään hallitus olisi kaatunut siihen, kuinka monta sote-aluetta Suomessa on. Kyllä tämä kielii vakavammasta luottamuspulasta.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo Twitterissä, että sote-sovussa yhdistyvät kokoomuksen ja keskustan huonot ideat.

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) sanoo, että hallintohimmeleiden purkamisen sijaan hallitus loi kaksi uutta hallintoporrasta.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kuvasi päätöstä huonon näytelmän huonoksi tulokseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen vastasi opposition kritiikkiin lauantaina Facebookissa. 

– Oppositio kritisoi himmelistä. Nykytilanne: satoja kuntia, satoja kuntayhtymiä, 21 sairaanhoitopiiriä, 5 yliopistollista keskussairaalaa, elyt, pelastuslaitokset, erityishuoltopiirit, 18 maakuntaliittoa jne. Tulevaisuudessa: kunnat, itsehallintoalueet, valtio, Vanhanen kirjoitti.

Hallitus sopi perjantain ja lauantain välisenä yönä, että sote-palveluita järjestetään 15 alueen puitteissa. Itsehallintoalueita perustetaan 18.

Osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa palveluiden valitsemisen julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kuvailee olevansa todella pettynyt sote-ratkaisuun.

Hän sanoo, että keskustan tavoite oli sote-alueiden suuri lukumäärä ja kokoomuksen tavoite yksityistäminen.

– Miten mallissa on huolehdittu siitä, että yksityiset palveluntuottajat maksavat veronsa Suomeen ja että palvelut eivät keskity rikkaiden alueille, hän kysyy tiedotteessa.