Opiskelijat nostavat lainaa sijoittaakseen sitä tai tullakseen toimeen
Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto arvioi, että suurin osa opiskelijoista tänä päivänä nostaa lainaa tullakseen toimeen. Pian opintojen ääreen suuntaavat STT:n haastattelemat opiskelijat kertovat, mitä varten he ovat päättäneet nostaa lainaa.
Vaasan yliopistossa kolmatta opiskeluvuotta aloitteleva Leo Kamppinen ei ole opintojensa aikana tarvinnut vielä kertaakaan nostaa opintolainaa, sillä hän on pystynyt käymään opintojensa ohella töissä. Lisäksi Kamppisella on ollut myös säästöjä.
Hallintotieteitä opiskelevan Kamppisen kuullessa lainatakauksen määrän nousemisesta hänen kiinnostuksensa kuitenkin heräsi.
– Se oli vähän semmoinen herätys, että hetkinen tätä saa näin paljon ja sitten aloin tutkia asiaa enemmän. Tajusin, että aika nopeaa saisin vielä tuon 18 000 euroa nostettua, mistä saa sen maksimihyvityksen.
Jos opintolainaa nostaa korkeakoulututkinto-opintojen aikana ja suorittaa tutkinnon määräajassa, Kela maksaa osan opintolainasta.
23-vuotias Kamppinen aikoo sijoittaa opintolainansa muun muassa indeksirahastoihin, sillä hän ei tarvitse lainaa toimeentuloonsa. Kamppinen kokee, että opintolaina voisi toimia hänelle samalla kannustimena valmistua ajoissa.
Tampereen yliopistosta juuri opiskelupaikan saanut 25-vuotias Sanni Koskela on niin ikään uuden edessä, sillä hän ei ole ikinä ennen joutunut pohtimaan lainaan liittyviä kysymyksiä. Nyt hän on kuitenkin päättänyt opintojen käynnistyessä alkaa nostaa opintolainaa.
– Toki kun lainan ottaminen ei ole itselleni vielä tuttua, niin se tuntuu kovin jännittävältä ja stressaavalta asialta.
Yhteiskuntatutkimusta opiskelemaan päässeen Koskelan on tarkoitus opintojen ohella jatkaa töitä tämän hetkisessä työpaikassaan, minkä vuoksi hänellä ei ole tarvetta nostaa täyttä lainamäärää.
– Päätin, että kokeilen nyt ensin tehdä opintojen ohella töitä ja katsoa, miten se sujuu. Jos aika ei riitä, niin voin jäädä opintovapaalle töistä ja nostaa enemmän lainaa.