Olli Rehn Uudessa Suomessa suursodan mahdollisuudesta: Tässä avainkysymys
Suomen Pankin pääjohtaja, presidenttiehdokas Olli Rehn katsoo Uuden Suomen blogissaan, että uuden maailmanlaajuisen suursodan syttyminen on epätodennäköistä, mutta sen pienikin mahdollisuus on otettava vakavasti.
Rehnin mielestä nyt ja tulevaisuudessa avainkysymyksenä on Kiinan ja Yhdysvaltain välinen suhde.
– Kiinan tavoitteena on puhemies Maon testamenttina liittää Taiwan manner-Kiinaan vallankumouksen satavuotisjuhliin 2049 mennessä. Yhdysvallat taas on sitoutunut puolustamaan Taiwania, ja tiukka Kiina-politiikka yhdistää demokraatteja ja republikaaneja.
– Eräs kiinalaisten kanssa työskennellyt kansainvälinen asiantuntija kertoi, että nousevan kiinalaisen eliitin edustajat kertovat keskusteluissa avoimesti ja lähes itsestään selvästi valmistautumisesta sotaan Yhdysvaltain kanssa, Rehn kirjoittaa.
Presidenttiehdokas näkee, että Yhdysvaltain ja Kiinan pitäisi määritellä keskinäisille suhteilleen eräänlainen lattiataso, jonka alle ei puolin ja toisin mennä.
– Viime aikoina on nähty korkean tason keskusteluja esimerkiksi kaupasta ja ilmastosta, joka kertoo pyrkimyksestä ylläpitää vuoropuhelua ainakin joillakin saroilla. Viime vuosien pitkä trendi Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa on silti suhteiden jatkuva kiristyminen sekä sotilaallisesti että poliittisesti.
Rehn huomauttaa, että Kiina on autoritaarisesti johdettu valtio, joka haastaa liberaalin yhteiskuntamallin ja kansainvälisen järjestyksen.
Hänestä Yhdysvaltain läsnäolo Aasiassa on välttämätöntä, jotta Taiwan sekä alueen muut demokratiat Japanista Etelä-Koreaan saavat suojaa.
Suursotaa todennäköisempänä Rehn pitää kylmän sodan kaltaista jyrkkää vastakkainasettelua Etelä-Kiinan meren kaltaisilla alueilla sekä alueellisia konfliktiteja, jotka koettelevat kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä.
– Venäjän voimapolitiikkaa onkin nyt padottava ja puolustettava kansainväliseen oikeuteen perustuvaa järjestystä. Ukrainan tappio yllyttäisi voimankäyttöön myös muualla. Kiina tarkkailee lännen päättäväisyyttä ja arvioi sitä vasten vaihtoehtojaan Taiwanin suhteen.
Presidentti Sauli Niinistö varoitti viime viikolla politiikan toimittajien tilaisuudessa Ukrainan kriisin laajenemisesta, jonka vakavin riski olisi ydinsota.
– Se riski, että atomiaseet alkavat puhua, on aivan valtava. Kyllä se merkitsee loppua, Niinistö sanoi
– Minä puhun puhtaasti sellaisesta teoreettisesta tilanteesta, että jos atomiaseita käytettäisiin, täytyy vaan ymmärtää, että se on loppu.