Nordea kauhistelee, vaikka "mitään väärää ei ole tehty"
Veroparatiisikohussa ryvettyneen pankkikonserni Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos astui torstaina viimein julkisuuteen.
Wahlroos kertoi ennen osallistumistaan UPM-Kymmenen yhtiökokoukseen, että Nordea tai sen asiakkaat eivät ole tehneet lakipykälien mukaan mitään väärää panamalaisyhtiö Mossack Fonsecaan liittyvässä veroparatiisikohussa.
– On toinen asia, halutaanko tällaisen toiminnan kanssa olla tekemisissä, Wahlroos sanoi.
Nordea joutui rankan kritiikin kohteeksi, kun niin sanotuissa Panaman papereissa paljastettiin, että konsernin Luxemburgin-haara on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004–2014.
Wahlroos sanoi olevansa tietenkin aina huolissaan Nordean maineesta, mutta uskoo asian saavan oikeat mittasuhteet selvitystyön myötä.
– Koko asian mittaluokka on vähän pienempi kuin mitä mediassa on mainittu, Wahlroos sanoi.
Ruotsissa tunnelma oli vakavampi. Konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi Nordean tiedotustilaisuudessa Tukholmassa Nordean tekevän kaikkensa, ettei pankkia käytetä veronkiertoon.
Koskull painotti, että Nordea muutti toimintatapojaan verotarkastusten kanssa vuonna 2009. Käytäntöjen muuttaminen sai osan asiakkaista katoamaan.
– Menetimme noin 4 000 asiakasta, konsernijohtaja Koskull kertoi.
Niin sanotut Panaman paperit ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Yli 40 maassa toimiva yhtiö on maailman suurimpia veroparatiisipalveluita tuottavia yrityksiä.
Nordean mukaan Mossack Fonseca ei ole sen ainoa yhteistyökumppani, joka on tarjonnut vastaavia offshore-palveluita, vaan useampi yhtiö on tarjonnut vastaavaa palvelua.
Nordea kertoi, että aloite offshore-yhtiöiden perustamiseen on tullut aina asiakkailta.
Nordea aikoo perata kaikki offshore-rakenteet, mutta tällä hetkellä yhteistyö on päätetty lopettaa vain Mossack Fonsecan kanssa.
Yhteistyö päätettiin lopettaa sen jälkeen, kun yhtiön ja Nordean syytettiin julkisuudessa olleen vähintäänkin harmaalla alueella asiakkaiden verotuskäytäntöjen valvomisessa.
Panaman papereiden mukaan vuonna 2012 Nordea pyysi Mossack Fonsecaa muuttamaan päivämääriä takautuvasti. Nordea halusi Ylen mukaan, että kolmen asiakkaan valtakirjat muutetaan niin, että ne ovat voimassa jo vuodesta 2010. Nordea lupasi selvittää väitteet.
Panaman paperit ovat nostattaneet skandaalinpyörteitä useiden valtiojohtajien, poliitikkojen ja muiden vaikuttajien ympärillä ympäri maailman.
Asiakirjoista käy ilmi muun muassa, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri ohjasi veroparatiiseihin miljardisumman.
Putinia lähellä olevaan verkostoon kuuluvat muun muassa kapellimestari Sergei Roldugin sekä Rotenbergin veljekset Boris ja Arkadi.
Kiinan presidentin Xi Jinpingin perhe taas on kytköksissä eräisiin asiakirjoissa mainittuihin ulkomaisiin yrityksiin. Xi on ajanut Kiinassa korruptionvastaista kampanjaa.
Islannissa pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson joutui väistymään tehtävästä Panama-vuodon paljastusten takia.