MTV: Haavisto esittää venäläisturistien viisumien rajoittamista

Perhesuhteiden tai työn vuoksi viisumia tarvitsevat asetettaisiin etusijalle
Turistiviisumit

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esittää, että venäläisturistien viisumihakemusten vastaanottamista rajoitettaisiin jatkossa, kertoo MTV. MTV:n mukaan Haavisto on esittänyt hallitukselle mallia, jossa venäläisten turistiviisumihakemusten määriä rajoitettaisiin.

Haavisto kertoo, että hänen esityksellään on muun hallituksen tuki.

Ilta-Sanomien mukaan Haavisto arvioi, että yksi laillinen tapa, kun viisumit ovat eri kategorioissa, on rajoittaa viisuminmyöntöaikoja. Ajanvarausjärjestelmän avulla saataisiin etusijalle ne viisuminhakijat, jotka esimerkiksi perhesuhteiden ja työn vuoksi tarvitsevat viisumia.

Vastaavasti turistiviisumihakemuksia voitaisiin ottaa vastaan vähemmän.

Haavisto lupaa Ilta-Sanomissa, että ratkaisu venäläisten turistiviisumeita koskevassa asiassa löydetään elokuun aikana. Suomella on tarkoitus nostaa ylimääräisessä EU:n ulkoministerien kokouksessa elokuun lopulla viisumiasia esiin, koska halutaan järjestelmä, jossa kaikki EU-maat reagoisivat tilanteeseen samalla tavalla.

Hallitus on tänään keskustellut Kultarannassa presidentti Sauli Niinistön kanssa. Turistiviisumeista ei tapaamisessa tehty päätöksiä.

Venäläisten turistien pääsy Suomeen on herättänyt paheksuntaa Ukrainan sodan vuoksi. Siksi ulkoministeriö on selvittänyt vaihtoehtoja, joilla venäläisturistien viisumeja voitaisiin rajoittaa.

Haaviston mukaan virkamiehet ovat keskeyttäneet lomansa ja selvittävät parhaillaan, vaatiiko ratkaisu esimerkiksi lainsäädäntömuutoksia.