MTK:n Juha Marttila HS:ssa: Jos tästä tulee katovuosi, sitten hukka perii

Maatalous

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila luonnehtii tätä kesää jännitysnäytelmäksi sen suhteen, miten Suomen ruokamarkkinat kehittyvät.

Helsingin Sanomien (HS) haastattelussa Marttila vaikuttaa suhteellisen tyytyväiseltä valtion toimiin maatalouden kriisissä.

Hallituksen päättämä 330 miljoonan euron huoltovarmuuspaketti kattaa tiloilla tämän vuoden osalta keskimäärin 20–25 prosenttia kustannusten noususta, Marttila kertoo.

– Nyt on maailman historian kaikkien aikojen kalleimmat panokset pistetty tuonne peltoon, ja kassat ovat tyhjiä. Jos tästä tulee katovuosi, sitten hukka perii, Marttila sanoo HS:lle.

Jos nyt saadaan hyvä sato, se pelastaa paljon viljasektorilla, Marttila toteaa.

Sadon suhteen startti ei ole hänen mukaansa ollut paras mahdollinen, mutta poutapäivät ovat auttaneet kevätkylvöjä.

Marttilan mukaan köyhissä Itä-Euroopan maissa voidaan ensi talvena jo nähdä nälkää ruoan ja energian korkeiden hintojen vuoksi, eikä Suomessakaan kaikilla välttämättä ole varaa ostaa riittävästi ruokaa.

– Ruokakriisi on syytä ottaa vakavasti, vaikkei ruoka olekaan loppumassa Suomesta.

Marttilan mukaan lihantuotannossa tilanne on nyt se, että jokainen eläin tuottaa tappiota.

– Koska se on rahaa pois kassasta, tosi moni miettii tällä hetkellä esimerkiksi sikataloudessa sitä, miten päästä eroon tilasta ennen kuin sikojen kasvatus vie perheeltä viimeisetkin rahat.