MT: Vauvabuumi iski maakuntiin – syntyvyys kasvussa erityisesti Kainuussa ja länsirannikon maakunnissa

Väkilukuun nähden eniten vauvoja on syntynyt Kainuussa, Ahvenanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.
Syntyvyys

Maakuntiin on iskenyt vauvabuumi, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Erityisesti Kainuussa ja länsirannikon maakunnissa syntyvyys on kasvussa.

Kainuun keskussairaalassa oli 665 synnytystä vuonna 2020, tänä vuonna tähän mennessä peräti 515, osastonhoitaja Tarja Pulkkinen kertoo lehden haastattelussa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Seinäjoen keskussairaalassa on ollut tammikuusta elokuuhun noin 100 synnytystä enemmän kuin viime vuonna, kertoo osastonhoitaja Heli Mäki synnytysosastolta.

Vähiten vauvoja on syntynyt Keski-Pohjanmaan maakunnassa, jossa määrä on pudonnut noin 10 prosenttia viime vuodesta.

Vuonna 2020 kymmenen vuotta kestänyt syntyvyyden lasku pysähtyi sekä maaseudulla että kaupunkialueilla. Syntyvyys kääntyi pieneen nousuun 13 maakunnassa, jolloin vauvoja syntyi eniten Pohjanmaan maakunnissa.

Alkuvuonna 2021 Suomessa syntyi 24 570 lasta. Se on 1 639 vauvaa enemmän kuin vuonna 2020.

– Mikäli samanlainen kehitys jatkuu loppuvuonna, niin vuonna 2021 lapsia syntyy tietysti edellisvuotta enemmän ja samoin syntyvyys on hieman korkeampi, arvioi yliaktuaari Timo Nikander Tilastokeskuksesta Maaseudun Tulevaisuudelle.