MOT: Hoitajilta hätähuuto Uudesta lastensairaalasta – sairaalassa vakavia ongelmia, kesken hoidon alas tippunut kattolevy liki tappoi vastasyntyneen

Hoitajat lähettivät kirjeen ongelmista sairaalan johdolle ja Valviralle jo maaliskuussa
Lastensairaala

Vuosi sitten avatussa Uudessa lastensairaalassa on ilmennyt vakavia ongelmia, kertovat Ylen MOT-ohjelman haastattelemat hoitajat.

Hoitajien mukaan ongelmat liittyvät sekä henkilökunnan määrään että itse sairaalarakennukseen. Upouudessa sairaalassa on muun muassa vuoden aikana ollut jo neljä vesivahinkoa.

Helmikuussa vakavien keuhko-ongelmien vuoksi hoidossa olleen vauvan kuolema oli vain senteistä kiinni.

Kesken vastasyntyneen hoidon katosta irtosi kattolevy, joka putosi lasta hoitavan laitteen päälle. MOT:lle puhuneen hoitajan mukaan vauva olisi kuollut välittömästi, jos kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun.

Sairaalan suunnittelusta ja rakennustyön valvonnasta vastaavan Haahtela Oy:n mukaan kattolevy irtosi, koska kiinnitys oli rikottu huollon yhteydessä.

Hoitajat lähettivät kirjeen ongelmista jo maaliskuussa lastensairaalan johdolle ja valvovalle viranomaiselle Valviralle.

Valvira ja lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjä vahvistavat saaneensa kirjeen. Petäjän mukaan potilaiden turvallisuus ei kuitenkaan ole vaarantunut.

MOT haastatteli juttuunsa 19 hoitajaa ja pitkäaikaissairaiden lasten vanhempaa.

Kaikki hoitajat antoivat haastattelun nimettömänä, koska pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

Lääkärit eivät suostuneet MOT:n haastatteluun.