Minna Helle yrittää saada kasaan edellytykset sovintoesitykselle

Ammattiliitot laajentavat tukilakkojaan lukuisiin yrityksiin
Postiriita

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi perjantaina Twitterissä, että postikiistassa on edelleen pitkä matka ratkaisuun. Nyt on kuitenkin meneillään vakava yritys saada edellytykset kasaan sovintoesitykselle lähipäivinä.

Helteen mukaan sovittelu jatkuu sunnuntaina puolilta päivin.

Perjantaina jatkuneet postialan työmarkkinakiistan neuvottelut saivat päivän aikana lisää pontta uusista työtaistelutoimista.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Suomen Merimies-Unioni SMU laajentavat tukilakkojaan lukuisiin yrityksiin ensi tiistaista lähtien. Lastien käsittely keskeytyy kaikissa Suomen satamissa.

Uusina kohteina ovat Ruotsin ja Tanskan yhdistynyt postiyhtiö Postnord, DB Schenker, DSV, DFDS, LKW Walter, Hangartner, PNO Trailer, Niinivirta European Cargo ja Ahola Transport.

Deutsche Post DHL:ää koskevat toimet keskeytetään, mutta ne alkavat uudelleen tiistaina.

JHL:n jäsenet eivät ota tukitoimien piirissä olevien yritysten ajoneuvoja ja muita kuljetuksia Finferrierissä ja Euroworkissa.

AKT, JHL ja SMU perustelevat tukilakkojen laajentamista käräjäoikeuden kullekin liitolle asettamalla 500 000 euron uhkasakolla. Käräjäoikeus perustelee päätöstään sillä, että vain yhteen yritykseen kohdistuvat tukitoimet vääristävät kilpailua.

Tähän saakka tukilakot ovat kohdistuneet vain DHL:ään.

Uutena tahona tukensa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUlle ilmaisi Suomen Lennonjohtajien Yhdistys (SLJY), joka kieltää jäseniään tekemästä lisä- ja ylitöitä tiistaista alkaen.

Ylityökiellon on määrä jatkua perjantaille keskiyön asti, mutta lennonjohtajat ilmoittavat olevansa valmiit jatkamaan toimia tarpeen vaatiessa. Yhdistys kertoo olevansa valmis myös muihin tukitoimiin, mikäli postialan neuvotteluissa ei edistytä.