Ministeri Mykkänen lupaa 20 miljoonaa kehitysmaiden seksuaalityöhön – kansanedustajat vaativat aidosti uutta rahaa

Kehitysapu

Suomen valtio suuntaa 20 miljoonaa euroa lisää tukea seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseen kehitysmaissa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti lisärahoituksesta Brysselissä järjestetyssä She Decides -konferenssissa, ulkoministeriö tiedottaa.

– Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat Suomen kehitysyhteistyön prioriteetti. Poliittisen ilmaston muutos ja erityisesti Yhdysvaltojen suunnittelemat leikkaukset uhkaavat keskeyttää merkittävän osan hankkeista, joiden avulla pyritään pelastamaan miljoonien tyttöjen terveys ja jopa henki. Reagoimme ahdinkoon panostamalla Suomena entistäkin enemmän naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamiseen, Mykkänen totesi.

Vaikuttaa valitettavasti siltä, että naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen luvatut ”lisäresurssit” ovat pois muualta.

Kansanedustajat kirjallisessa kysymyksessään

Ryhmä kehityspolitiikasta kiinnostuneita kansanedustajia jätti tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa perätään hallitukselta selvennystä siihen, mistä lisärahat otetaan.

– Seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistäminen on äärimmäisen tärkeää, mutta ei ole hyvä, jos luvattu lisätuki on pois muusta tärkeästä kehitysyhteistyöstä, eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän puheenjohtaja ja kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Hanna Sarkkinen (vas) sanoo.

Kansanedustajat kysyvätkin ministeriltä, onko naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen ja seksuaaliterveyteen luvatut lisäresurssit uutta rahaa, vai ovatko ne pois muusta, etupäässä kansalaisjärjestöjen tekemästä kehitysyhteistyöstä.

Kansanedustajat huomauttavat, että Mykkäsen mainitsemista muista mahdollista lisäpanostuksista ei ole toistaiseksi kerrottu.

– Suomen kehitysyhteistyöbudjettiin ei ilmeisesti ole tulossa lisäystä. Vaikuttaa valitettavasti siltä, että naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen luvatut ”lisäresurssit” ovat pois muualta.

– Kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten kannalta tilanne on kestämätön. Niiden tekemästä, tutkitusti vaikuttavasta kehitysyhteistyötä on jo leikattu viime vuosina aivan liikaa, kansanedustajat toteavat kirjallisessa kysymyksessään.

Sarkkisen lisäksi siinä ovat mukana Anders Adlercreutz (rkp), Satu Hassi (vihr), Ilkka Kantola (sdp), Antero Laukkanen (kd), Aila Paloniemi (kesk) ja Saara-Sofia Siren (kok).