"Meidän pitää tehdä hävittäjähankinnat" – ministeri perustelee terveyspalvelujen budjettileikkauksia maanpuolustuksen tarpeilla
Hallitus leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista, koska maanpuolustus nielee yhä enemmän rahaa, perustelee sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
– Nimittäin tässä turvallisuustilanteessa, maailmanpoliittisessa tilanteessa, jokainen ymmärtää, että maanpuolustukseen pitää satsata. Meidän pitää tehdä hävittäjähankinnat, meidän pitää vahvistaa suomalaisten turvallisuutta, Grahn-Laasonen sanoi eduskunnan budjettikeskustelussa.
– Eli tässä turvallisuustilanteessa maanpuolustukseen ja turvallisuuteen täytyy panostaa. Se on varmasti itsestäänselvä asia, jolla on laaja eduskunnan tuki, hän arveli.
Perusteluja hallituksen säästöjen kohdentamiselle tiukkasi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.). Grahn-Laasonen muistutti hallituksen linjanneen hallitusneuvotteluissa myös, että koulutus on erityissuojeluksessa ja koulutukseen panostetaan erityisesti peruskoulun osalta.
– Ja koska meillä on iso velkavuori sen ”rahaa on -politiikan” jäljiltä ja koettujen kriisien jäljiltä, niin säästöjä täytyy tehdä. Näissä olosuhteissa on mahdotonta tehdä sellaista budjettia, jossa sosiaali- ja terveysministeriön sektorille ei kohdistuisi säästötoimia.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen näki, että eniten hallituksen politiikassa ovat hunningolla sosiaali- ja terveyspalvelut.
– Minusta on jollain tavalla irvokas tilanne, että peruspalveluministeri ja sosiaali- ja terveysministeri ovat täällä grillattavina ja sitten rahat ovat kokoomuslaisella ministeri (Anna-Kaisa) Ikosella.
Kurvisen mukaan sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso vaikuttaa syntipukilta, jonka kokoomus on perussuomalaisista narrannut kantamaan vastuuta tästä kokoomuslaisesta politiikasta.
Myös SDP:n Aki Lindén näki, että hallituksen rivit ovat näiltä osin sekaisin.
– Ministeri Juuso on pantu vastaamaan asioista, joista huomenna itse asiassa kokoomuslainen ministeri Ikonen tuo sitten sen rahoituksen esille.
Lindén huomautti, että sosiaali- ja terveysministeriön rahoista leikataan miljardi euroa. Tämä on suurin muutos tässä budjetissa.
– Aivan tarkoituksella otan sieltä nyt esille kaikkein pienimmän leikkauksen, 300 000 euroa paperittomien välttämättömästä kiireettömästä sairaanhoidosta.
Lindén piti leikkausta epäinhimillisenä.
– On järkyttävää, sanon suorastaan, rasistista tehdä tällaisia ehdotuksia.
Keskustan Eeva Kalli ihmetteli, että hallitus ratkoo pulaa hoitajista ja lääkäreistä leikkaamalla lisää.
– Valitettavasti se johtaa siihen, että alueilla on entistä vähemmän taas ammattilaisia ratkomassa tätä ongelmaa.
Vesa Kallio (kesk.) puuttui sote-ongelmien syyllisyyden siirtelyyn edelliselle hallitukselle.
– ”Teidän sote, teidän sote, teidän sote.” Tätä hokemaa kuultiin viime viikolla, kun kävimme keskustelua hallituksen esityksestä.
Kallion mukaan hokemalla keskustelu vietiin syrjään itse asiasta.
– Kansalaisia ei kiinnosta, kenen sote on, vaan se, miten se toimii. Vastuu asioiden valmistelusta ja esitysten tuomisesta tänne saliin päätettäväksi on aina hallituksella, hän opasti
Kallion mukaan Etelä-Savossa jopa 168 hyvinvointialueen työntekijää on saamassa irtisanomisilmoituksen hallituksen toimenpiteiden takia.
– Hyvinvointialueiden sanotaan olevan itsenäisiä toimijoita. Kysymys kuuluu, miten tätä itsenäisyyttä voidaan hyvinvointialueilla toteuttaa, kun hallitus leikkaa sekä rahoitusta että vaatii lainsäädäntöä, jolla se sivuuttaa hyvinvointialueiden autonomian.
Keskustan Markus Lohi myönsi, että nyt höllättävän hoitajamitoituksen yksimielinen hyväksyminen viime vaalikauden ensi töinä oli virhe.
– Se perustui sellaiselle ajattelulle, että kun meidän ikäihmisten määrä kasvaa, niin meillä jotenkin työntekijöitten määrää voitaisiin samassa suhteessa kasvattaa, ja näin ei tule käymään.
Lohen mukaan yhä pienemmät ikäluokat tulevat työelämään, eikä voi lähteä siitä että yhä useampi hakeutuisi tai soveltuisi sosiaali- ja terveysalalle.
– Sen takia me emme voi rakentaa yhteiskuntaa, jossa puolet on hoitajia ja toinen puoli potilaita. Tarvitaan työntekijöitä kaikkialle muuallekin, ja on tehtävä korjausliikkeitä.
Lohen mukaan hyvinvointialueet kannattavat normin löysäämistä, mutta eivät sitä, että rahat viedään pois.
Juttua korjattu 26.9. klo 9.19 Vesa Kallion osuudesta: Vesa Kallio, ei Laukkanen.