Me-henki rakoilee, kun hallitusneuvotteluissa aletaan jakaa niukkuutta – katso videolta Säätytalon tilannekatsaus

Hallitusneuvottelut

Päivästä toiseen hallitusneuvottelijat ovat vakuutelleet Säätytalon aulassa tyytyväisyyttään viiden puolueen yhteispeliin.

Ilmiöpöydissä on reilun viikon ajan ideoitu Suomelle parempaa huomista vapautuneessa ilmapiirissä – luovuuden hedelmät on määrä ahtaa talouden raameihin vasta myöhemmin.

Monet puolueiden välejä hiertävät kipupisteet saadaan varmasti ratkottua neuvottelujen mittaan.

Puolueet löytävät todennäköisesti riittävän yhteisen sävelen niin sote-uudistukseen, metsäpolitiikkaan kuin polttomoottorien tulevaisuuteen.

Kriittisin vääntö käydään talouden linjasta.

Keskusta vaatii, että julkisen talouden on oltava tasapainossa vuonna 2023, eikä yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää.

Punavihreillä puolueilla on kuitenkin täytettävänään lupaus talouskurin kurssinmuutoksesta.

Pääministeripuolueeksi kurottava SDP on luvannut sadan euron korotuksen alle 1400 euron eläkkeisiin, 1000 uutta työpaikkaa terveydenhoitoon, sitovan hoitajamitoituksen vanhustenhoitoon ja maksuttoman toisena asteen.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK puolestaan esitti tiistaina hallitusneuvotteluissa, että veroja pitäisi kerätä lisää lähes miljardin euron edestä.

Työllä ja tuskalla taloutta tasapainottaneiden keskustalaisten takaraivossa tykyttää varmasti pelko siitä, että suotuisa kehitys onnistutaan vielä sössimään.