Matti Vanhanen roimii SAK:n verolinjauksia – ”Esitys on vaarallinen pitkäjänteisen yrittäjyyden kannalta”

Politiikka

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) arvostelee SAK:n verolinjauksia vaarallisiksi etenkin pitkäjänteisen yrittäjyyden kannalta.

Facebook-sivuilleen kirjoittamassaan postauksessa Vanhanen huomauttaa, että SAK:n veromalli vaikeuttaisi ennen kaikkea sukupolvenvaihdoksia kolmella eri keinolla: nostamalla perintö- ja lahjaveroa, romuttamalla huojennusjärjestelmää ja kiristämällä osinkoverotusta.

Vanhasen mukaan osinkoverotuksen kiristäminen vaikeuttaisi yrityksen jatkajan kykyä maksaa sukupolvenvaihdoksen veroseuraamukset.

– Osingoillahan sekä kauppahinta että verot on maksettava. Tuhansien yritysten investointikyky heikkenisi vuosiksi ja ylipäätään halu jatkaa yritystä hupenisi, entinen pääministeri kirjoittaa.

Vanhasen mukaan SAK:n linjaukset eivät käy keskustalle.

– Nyt on aika järkevän talouspolitiikan ja yrittämisestä ja omistamisesta huolta kantavien koota voimiaan vaaleissa.

SAK:n linjaukset vaikuttavat useiden puolueiden linjauksiin. Siksi Vanhanen tiivistääkin huolestuneena järjestön keskeiset tavoitteet.

Vanhasen mukaan SAK haluaa laajentaa kiinteistöveron pohjaa maa- ja metsätalousmaahan, lakkauttaa viime vaalikaudella luodun yrittäjävähennyksen ja metsälahjavähennyksen, leikata perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennusta sekä palauttaa eli nostaa perintö- ja lahjaverotuksen vuoden 2016 tasolle.

Vanhasen mukaan SAK myös nostaisi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta kohti yleistä osinkoverotusta ja loisi uuden varallisuusveron, joka olisi 0,1 prosenttia yli 100 000 euron sijoitusvaroista ja toisi valtiolle yli 100 miljoonan euron verotulot.

– Loppu on paljastava. Laskelma kertoo, että SAK yhä ajattelee varallisuusveroa ja se koskisi vain yksityishenkilöiden varallisuutta. Jos ay-liikkeen asunnot ja esim työeläkeyhtiöiden sijoitusvarallisuus olisi mukana, ajateltu uuden varallisuusveron tuotto olisi kolminkertainen tuossa esitettyyn laskelmaan verrattuna, Vanhanen kirjoittaa.