Matka on vielä pitkä Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi, luonnehtii Moskovassa vieraileva pääministeri Rinne

Venäjän pääministeri Medvedev sysää vastuuta EU:n ja Venäjän selvittämisestä Brysseliin.
Pääministerit

Euroopan unionin ja Venäjän suhteiden normalisointi on mahdollista vain, jos Ukrainan konflikti pystytään ratkaisemaan, totesi pääministeri Antti Rinne (sd.) Moskovan-vierailullaan.

EU:n ja Venäjän suhteiden tulevaisuus nousi esiin Rinteen ja pääministeri Dmitri Medvedevin yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Rinne korosti, että Venäjällä on keskeinen rooli tilanteen ratkaisemiseksi. Hän muistutti, että Minskin sopimuksen ehtojen täyttyminen on olennaista sen kannalta, että Venäjän vastaisia pakotteita voitaisiin purkaa.

– Suomi on täysin sitoutunut EU:n Venäjä-politiikkaan, Rinne sanoi.

Joulukuussa järjestetään niin sanottu Normandia-kokous, johon osallistuvat Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan johtajat. Rinne toivoo, että tapaaminen vie asiaa eteenpäin.

Rinne sanoo näkevänsä tiettyjä myönteisiä seikkoja, jotka saattavat johtaa ratkaisujen tielle Ukrainan konfliktissa, mutta matka on hänen mukaansa vielä pitkä.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat olleet jäiset sitten vuoden 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta ja Itä-Ukrainan sota syttyi. 

Pääministerien tiedotustilaisuudessa kävi selväksi, että Venäjällä on poikkeava käsitys siitä, miksi suhteiden nykytila on mikä on. Medvedev syytti suhteiden pilaantumisesta Brysseliä ja sysäsi vastuuta tilanteen selvittämisestä EU:n suuntaan.

– Me haluamme normalisoida suhteet EU:n kanssa, mutta siihen asti, kun EU ei pysty sellaisiin suhteisiin, me emme voi tehdä asialle mitään, Medvedev sanoi.

– EU:ssa on uusi johto. Kaikki on heidän käsissään, hän jatkoi.

Medvedev myös sanoi, että Venäjä ei pura omia pakotteitaan yksipuolisesti. 

Suomalaistoimittajat kysyivät pääministereiltä, millaisena mahdollisuutena he pitävät neuvostojohtaja Josif Stalinin vainojen uhrien kohtalon selvittämistä ja sitä, millainen merkitys selvityksellä olisi Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta.

Medvedev vähätteli kysymystä sanoen, että aihe tuskin nousisi tärkeäksi kysymykseksi Venäjän ja EU:n välillä.

– Meitä koskee historia, joka on joskus traagista ja se on aika vaikea aihe aina. Meidän pitäisi tässä mielessä katsoa eteenpäin eikä taaksepäin, Medvedev sanoi.

Rinne korosti, että Suomessa tieteellinen tutkimus ei ole politiikan teon väline. Hän nosti esiin, että Suomessa on tutkittu tieteellisesti kipeitäkin historiallisia aiheita, kuten vuoden 1918 tapahtumia.

Rinteen mukaan Stalinin uhrien kohtaloa koskeva tutkimus ja yhteistyö sen suhteen on tervetullutta, kunhan se tehdään tieteellisesti.

– Toivon, että tämä yhteistyö, joka näyttää nyt ehkä jollain tavalla viriävän, johtaa tieteelliseen yhteistyöhön.

Pääministerit tapasivat nyt ensimmäistä kertaa. Kumpikin luonnehti keskusteluja avoimiksi ja rakentaviksi.

Kansainvälisten suhteiden lisäksi pääministerien tapaamisessa olivat esillä muun muassa kahdenväliset taloussuhteet, matkailu sekä ympäristö- ja ilmastoasiat.

Medvedev kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että Suomen ja Venäjän välinen kauppa on kasvanut. Rinne totesi, että Venäjä on tärkeä markkina monelle suomalaisyritykselle.

Rinne toi myös esiin, että Suomella on tuoretta kokemusta jätehuollon uudistamisesta ja näin ollen paljon annettavaa Venäjän jäteuudistuksen tueksi.

Rinteen mukaan ympäristö- ja ilmastokysymyksissä naapurimaiden on erityisen tärkeä tehdä yhteistyötä.

– Suunnittelemme huipputapaamista Itämeren tilasta, jonka konkreettisena tavoitteena on kerätä resursseja sen parantamiseen, Rinne sanoi.

Rinne kertoi olevansa tyytyväinen, että Venäjän jäsenyys ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvostossa on jatkunut ja muistutti yhteisten sääntöjen noudattamisen tärkeydestä.

Rinteen mukaan pääministerit keskustelivat ajankohtaisista ihmisoikeuskysymyksistä.

– Otin keskustelussamme esille huolen ihmisoikeuksien toteutumisesta, Rinne sanoi.

Matkailun osalta Medvedev nosti esiin uusien rajanylityspaikkojen ja sähköisten viisumien roolin.

Suomalaisten viisumivaatimukset Venäjälle ovat höllentyneet. Lokakuun alusta lähtien suomalaisille on myönnetty ilmaisia sähköisiä viisumeita.

Sähköisen viisumin haltija saa oleskella vain Pietarin kaupungissa ja Leningradin alueella enintään kahdeksan päivän ajan.

Sen sijaan Suomeen matkustavien venäläisten viisumivaatimukset kiristyivät syyskuun alussa. Jatkossa venäläisten täytyy viisumihakemuksen yhteydessä kertoa matkasuunnitelmansa ja osoittaa varallisuutensa.

Rinne kertoi, että tapaamisessa oli esillä metsäyhteistyö ja kestävä metsätalous. Rinteen mukaan on lisäksi tärkeää, että Suomen ja Venäjän viranomaisten yhteistyö on sujuvaa hätätilanteissa, kuten metsäpalojen syttyessä.

Rinteen mukana ovat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).