Maanviljelijöiden täytyy ottaa ilmastonmuutos vakavasti, jos suomalainen ruuantuotanto haluaa pärjätä tulevaisuudessa, sanoo MTK:n Marttila Helsingin Sanomille

Maatalous

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korostaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että jokaisen maanviljelijän tulisi olla kiinnostunut ilmastonmuutoksesta, sillä se tulee vaikuttamaan eniten maatalouteen.

Marttilan mukaan ilmastonmuutos on suuri uhka maataloudelle ja ruuantuotannolle.

– Tyhmiähän me maatalousyrittäjinä oltaisiin, jos ei otettaisi sitä vakavasti, koska meihin ilmastonmuutos iskee ensimmäisenä ja rajuimmin, Marttila summaa.

Hänen mukaansa ilmastotoimet tarjoavat mahdollisuuden nostaa suomalainen ruoantuotanto kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Menestys tulevaisuuden ruokamarkkinoille rakennetaan hänen mielestään nimenomaan ilmastotyöllä.

– Jos suomalainen maatalous ja ruoantuotanto haluaa pärjätä tulevaisuudessa, ilmastotyö pitää ottaa nyt vakavasti.

Marttilan mukaan ilmastoteot ovat kuitenkin tähän saakka jääneet liiaksi yksittäisten maatalousyrittäjien harteille. Syyksi hän mainitsee sen, että ilmastopolitiikka ei ole ohjannut markkinoita riittävän vahvasti vastuullisempaan suuntaan.

MTK:n omassa ilmastotiekartassa esitellään keinoja siihen, miten päästöjä saataisiin vähennettyä vuoteen 2050 mennessä parhaimmillaan jopa 77 prosentilla.

Marttilan mukaan keskeisiä keinoja olisivat muun muassa turvemaiden ennallistaminen, viljelytehokkuuden lisääminen ja uusien teknologioiden käyttöönotto.

– Siihenkin pääseminen vaatii kuitenkin resursseja, joita ei voi suoraan ottaa yksittäisten maatalousyrittäjien kukkarosta, Marttila korostaa.

Suomalaisilta maatiloilta löytyy Marttilan mukaan kuitenkin intoa ilmastotoimien tekemiseen. MTK:n teettämän tutkimusten mukaan 76 prosenttia maatalousyrittäjistä oli vuonna 2020 täysin tai melko samaa mieltä siitä, että on jatkuvasti pyrkinyt kehittämään toimintaansa ympäristön kannalta kestävämmäksi.

– Tiedon ja oppimisen jano on tällä hetkellä todella kova. Maatiloilla on tuhansia asioita, mitä voitaisiin tehdä paremmin, ja viljelijät haluavat tietää, mistä kannattaa lähteä liikkeelle.

Maatalousyrittäjille pitäisi Marttilan mielestä tarjota mahdollisimman paljon tietoa siitä, millaisilla toimilla he pystyvät päästöjä eniten vähentämään.

– Kaivataan konkreettista pakettia siitä, mitä kannattaa ensisijaisesti tehdä ja missä. Koska rahaa ei ole loputtomiin, halutaan investoida sellaisiin toimiin, jotka vaikuttavat kaikista eniten.