Lintilä lupaa yrittäjille vakautta ja ennustettavuutta – budjettiriihestä ei tule verojärkytyksiä

Talouspolitiikka

Budjettiriihessä ei tehdä mitään yrittäjiä koskevia erityisiä veromuutoksia, lupaa valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että näin lisätään ennustettavuutta.

– Väitän, että suomalaiselle yritykselle tärkeintä on ennustettavuus ja vakaus. Kansainvälinen taloustilanne on poikkeuksellisen epävakaa, hän muistutti.

Yrittäjyyden edellytyksistä huolehtimista tiukkasi oppositiosta yrittäjän päivän kunniaksi erityisesti kokoomus. Lintilä painotti, että kaikkein tärkeintä on tehdä nyt erittäin ennustettavaa, vakaata kansallista talouspolitiikkaa.

– Ja sitä me tulemme tekemään tällä budjettiesityksellä.

Lintilän mukaan yritysten ongelmia ei tällä hetkellä voi ratkoa ylimääräisellä rahalla vaan kirkastamalla näkymää tulevaisuudesta ja valamalla uskoa investointiin ja kehittämiseen.

Valtiovarainministeri muisteli, että hallitusneuvotteluihin mennessä ulkopuolelle jääneet pelottelivat yrittäjien edellytysten hävittämisellä. Kun Säätytalolta tultiin takaisin, Suomen Yrittäjät kuitenkin kehuivat hyvää hallitusta.

– Me tulemme sen verran keventämään, että tulemme esimerkiksi alv-alarajaa nostamaan 10 000:sta 15 000:een, Lintilä muistutti. Hänen mukaansa dramaattisten muutosten välttäminen on osa ennustettavuutta.

Lintilän mukaan alv-alarajan nostolle joudutaan odottamaan vielä lupaa EU:lta. Tulevassa budjetissa nostetaan kuitenkin innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymisen rahoitusta.

Lintilä piti erittäin tärkeänä myös työpaikkaohjaajien, jonkinlaisen kisällijärjestelmän kevytversion, tuontia työpaikoille johdattamaan työttömiä.

– Koska yrittäjillä ei aina ole aikaa opastaa sitä työtöntä siinä työssä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tivasi Lintilältä myös, miksi tämä aikoo hyväksyä noin miljardin euron omaisuuden myyntitulojen käyttämisen pitkään listaan pieniä jatkuvaluonteisia menoja.

Lintilä totesi, ettei Mykkäsellä taida olla aivan ajantasaista tietoa asiasta.

– Se niin sanottu kakkoskorin lista on jonkin verran tässä matkan varrella muuttunut siitä, mitä teidän viimeiset tiedot siitä on. Siellä tulee ihan merkittäviä kasvuun vaikuttavia investointeja, Lintilä vakuutti.