Liikanen: Pankkivaltuusto toimi arvokkaasti

Nykäsen ja Rehnin nimitykset historiallisia
Suomen Pankki

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on tyytyväinen pankin johtokunnan uusiin nimityksiin, jotka kansanedustajista koostuva pankkivaltuusto teki Matti Vanhasen (kesk.) johdolla yksimielisesti.

– Tämä on historiallinen ratkaisu, pääjohtaja sanoi Suomenmaalle.

Liikanen tarkoittaa valintapaa. Aikaisemmin pankkivaltuustolla on ollut vain suosittelijan rooli. Ministeri on esitellyt nimitykset tasavallan presidentille, joka on tehnyt lopullisen ratkaisun.

Liikanen huomauttaa, että ne valinnat eivät ole aina menneet ihan yksinkertaisesti.

Tasavallan presidentti nimittää jatkossa enää vain pankin pääjohtajan.

– Pankkivaltuusto hoiti nämä valinnat arvokkaasti, ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Se on hyvin tärkeää vastaisen varalle, Liikanen sanoo.

Hän on tyytyväinen myös valintoihin. Johtokunnan uudet jäsenet ovat finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen ja elinkeinoministeri Olli Rehn.

– Tunnen molemmat kohtalaisesti, pääjohtaja sanoo.

Liikanen ei ota kantaa, kuka pitäisi valita johtokunnan varapuheenjohtajaksi, kun Pentti Hakkarainen jättää paikkansa helmikuun alussa. Johtokunnan jäsenten työnjaosta päätetään helmikuussa.

Uudet johtokunnan jäsenet aloittavat tehtävässään helmikuun alussa. Johtokunta on ensi vuoden loppuun asti nelijäseninen, sitten kolmijäseninen, kun myös Seppo Honkapohja jää eläkkeelle ensi vuoden lopussa.

Suomen Pankin sääntöjen mukaan johtokunnassa voisi pääjohtajan lisäksi olla viisi jäsentä. Matti Vanhasen mukaan pankkivaltuusto arvioi, että kolmijäseninen johtokunta riittää jatkossakin täyttämään kollegiaalisuuden vaatimuksen. Valtuusto viilasi varamiehen asemaa niin, että hän pystyy tarvittaessa täysipainoisesti toimimaan johtokunnan jäsenen sijaisena.

Marja Nykäsen valinnan myötä johtokuntaan tulee taas naisjäsen. Vanhasen mukaan sukupuolesta keskusteltiin, mutta se ei ratkaissut valintaa.

Vanhanen ei halunnut pankkivaltuuston tiedotustilaisuudessa aamupäivällä arvioida, kuinka kauan elinkeinoministeri voi valinnan jälkeen jatkaa hallituksessa. Hän kuitenkin korosti Euroopan keskuspankin itsenäisyyttä. Suomen Pankki on Euroopan keskuspankkijärjestelmän jäsen.

– Uskon, että pääministeri ja Olli Rehn ottavat tämän huomioon, Vanhanen sanoi.

Ministeri Rehn kertoo aikeistaan kello 12 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Sipilä valitsee

Keskustan sääntöjen mukaan puolueen ministerit valitsee puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Siis mies ja ääni -periaatteella, jos äänestykseen menee. Kokous on monesti äänestänytkin ministereistä.

Olli Rehnin seuraajan valinnassa se mies ja ääni taitaa olla Juha Sipilä.

Hän tekee esityksen. On vaikea kuvitella, että yhteiskokous äänestäisi esityksen nurin.

Pentti Manninen