Li Andersson kehuu hallituksen jämäkkää esitystä: "Toivon että Trumpin Yhdysvallat kuulee viestin"

Ilmasto- ja energiastrategia

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson näkee hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa sekä hyviä tavoitteita että liian vähäistä kunnianhimoa ja konkretian puutetta.

– Hienoa hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa on kivihiilestä luopuminen. Se on hieno viesti, ja toivon että esimerkiksi Trumpin Yhdysvallat kuulee tämän viestin. Hiili on jäämässä energiapaletista pois joka tapauksessa, mutta päätös luopumisesta on jämäkkä ratkaisu hallitukselta. Vasemmistoliitto kannattaa tätä päätöstä.

Moitittavaa Andersson löytää hallituksen suunnitelmista puun käytölle. Hän syyttää ilmasto- ja energiastrategian nojaavan metsien ryöstökäyttöön.

Andersson viittaa myös EU:n ja Suomen vääntöön metsien hiilinieluista.

– Vihreää kultaamme on käytettävä viisaasti. Ei pidä keskittyä riitelemään siitä, kenen laskelmat ovat parempia. Tärkeintä on, että jokaisena vuotena metsien hiilinielu on edellistä vuotta suurempi. Myös luonnon monimuotoisuudesta on huolehdittava.

– Hallituksen suunnitelmat metsien käytölle ovat edelleen liian massiivisia. Puuta on järkevintä käyttää raaka-aineena korkean jalostusarvon tuotteisiin, siihen meillä on osaamista ja tekeviä käsiä.

Liikenteen osalta hallituksen tavoitteet ovat Anderssonin mielestä oikeansuuntaisia.

– Liikenteessä tarvitaan suuri muutos sekä teknologiassa että ihmisten käyttäytymisessä.  Tehtävä on suuri, mutta saavutettavissa konkreettisilla toimilla. Konkretia ei ministeri Bernerin esityksessä vielä näkynyt.

Vasemmistojohtaja muistuttaa myös, että maalla ja kaupungeissa tarvitaan erilaisia ratkaisuja liikenteen päästöjen vähentämisessä.

– Suomi on iso maa, ja on huolehdittava, että liikennepäätöksillä ei jätetä ketään pulaan.