Lentoalan kiista ei ratkennut, lakko jatkunee maanantaina

Valtakunnansovittelija: Kaikki mahdollisuudet on tällä erää haravoitu
Lentolakko

Ratkaisua Ilmailualan Unionin IAU:n ja työnantajia edustavan Paltan väliseen kiistaan ei ole näköpiirissä, sanoo valtakunnansovittelija Minna Helle.

Hän pitää lakon jatkumista maanantaina todennäköisenä.

IAU:n mukaan lakko jatkuisi maanantaina kolmelta aamuyöllä ja kestäisi aamuyhdeksään.

Se koskisi turvatarkastusta ja maapalveluja lentoasemilla, joilla lentoliikenteen palveluyrityksellä Airprolla on toimintaa.

IAU:n puheenjohtajan Juhani Haapasaaren mukaan lakko koskisi Helsinki-Vantaan lisäksi Oulun, Tampereen, Vaasan ja Turun kenttiä sekä Kittilän charterliikennettä.

Lisäksi viiden muun yrityksen IAU:hun kuuluvat jäsenet menisivät tukilakkoon maanantaiaamuna kello neljä. Myös tukilakko kestäisi aamuyhdeksään.

IAU on ilmoittanut työnseisauksesta myös ensi viikon perjantaille, jollei sopuun päästä.

Helteen mukaan seuraava sovittelu on kaavailtu tiistaiksi.

Valtakunnansovittelijan toimistossa on kuitenkin valmius jatkaa neuvotteluja ennen sitä, jos joissain asioissa päästään eteenpäin.

– Kaikki mahdollisuudet on tällä erää haravoitu. Osapuolten näkemyserot ovat niin suuret, että juuri nyt ei ole edellytyksiä löytää ratkaisua, Helle sanoo STT:lle.

Helteen mukaan kiistassa on kyse useista työehtosopimuksen rakenteeseen ja työehtojen sisältöön liittyvistä asioista, kuten palkoista. Erimielisiä ollaan myös sopimuksen kestosta.

Lakon uhkat liittyvät Airpron helmikuun alussa voimaan tulleeseen kilpailukykysopimuksen mukaiseen työehtosopimukseen, joka solmittiin Paltan sekä JHL:n ja Pardian välillä.

Sopimus velvoittaa lain mukaan myös IAU:n jäseniä. Myös IAU oli aiemmin Airpron sopimuksen osapuoli, mutta se jättäytyi kikyn ulkopuolelle ja vaatii jäsenilleen muita parempia etuisuuksia.

IAU haluaisi neuvotella suoraan Airpron kanssa yrityskohtaisesta sopimuksesta.

Lakko alkoi perjantaina iltapäivällä Helsinki-Vantaalla ja kesti iltaseitsemään.

Finavia kehotti etukäteen matkustajia tulemaan ajoissa kentälle.

Helsinki-Vantaan apulaisjohtajan Heikki Kosken mukaan näin myös tapahtui, eikä turvatarkastukseen muodostunut normaalista poikkeavia jonoja.