Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Eduskuntavaalit

”Saimme viimeksi tärkeän muistutuksen, että jokaisella äänellä on merkitystä” – keskusta aikoo pitää tiukasti kiinni kolmesta kansanedustajastaan Lapissa

5.2.2023 8:00
Lue lisää 
Politiikka
Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön näkemykset eroavat erityisesti viherrakennesääntelyn osalta. (Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto)

"Lainvalmisteluprosessi on ollut erikoinen" – poliittiseen umpisolmuun ajautuneelle mammuttimaiselle kaavoituslain valmistelulle sataa kritiikkiä

Maa- ja metsätalousministeriö kritisoi ympäristöministeriön oman esityksen lähettämistä lausunnoille. Taustalla kytevät myös hallituksen kiistat sisällöstä.
STT-Viivi Salminen 2.10.2021 9:30, muokattu 2.10.2021 10:46
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Politiikka

Maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö ovat ajautuneet törmäyskurssille valtavan maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisessa.

Maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan valmistelussa on painotettu monimuotoisuusasioita muun muassa elinkeinojen harjoittamisen ja maanomistajan oikeusturvan kustannuksella.

Taustalla on myös poliittinen kiista, jossa vihreät painottavat ympäristöministeriön kantoja ja keskusta taas maa- ja metsätalousministeriön kantoja. Alun perin oli tarkoitus, että lausunnolle lähtisi hallituksen sopima esitys, mutta hallituspuolueet eivät päässeet asiasta yhteisymmärrykseen.

Lainvalmistelu saa myös laajempaa kritiikkiä, sillä valmistelussa oli mukana työryhmä, mutta lausunnoille lähti alkuviikosta ympäristöministeriön ehdotus.

Kaavoitus- ja rakentamislaki -nimellä lausunnolle lähteneeseen esitykseen on liitetty neljä lausumaa, joissa kaikissa kritisoidaan lainvalmistelua.

Kuntaliitto kutsuu lausunnossa lainvalmisteluprosessia jossain määrin poikkeukselliseksi.

–  Huolimatta työryhmävalmistelusta lausuntokierroksella lausunto annetaan ympäristöministeriön lakiluonnoksesta. Lausuntoa ei siten anneta työryhmän työn tuloksesta, Kuntaliitto sanoo.

Kuntaliitto pitää myös valitettavana, että työryhmätyöskentelyä ei jatketa ja siten osallistuminen lainvalmistelun kriittisiin vaiheisiin ei ole mahdollista työryhmätyöskentelyn kautta.

Maakuntaliitot yhtyvät Kuntaliiton näkemykseen.

Maa- ja metsätalousministeriötä työryhmässä edustanut hallitusneuvos Vilppu Talvitie sanoo, ettei tilanne ole hirveän toivottava.

–  Yleensä toimitaan niin, että kun työryhmä on asetettu, se valmistelee (hallituksen) esityksen, Talvitie sanoo.

Asiantuntijana ryhmässä toiminut oikeustieteen tohtori Martti Häkkänen kritisoi myös sitä, että useita periaatteellisesti merkityksellisiä kysymyksiä ei ole käsitelty juuri lainkaan työryhmässä, vaan sen ulkopuolella.

–  Se valmisteluprosessi on ollut vähän erikoinen, hän sanoo.

Häkkänen sanoo lisäksi, että työryhmällä ei ole myöskään ollut kuluvan vuoden 2021 aikana juurikaan tietoa valmistelun etenemisestä taikka vaikutusmahdollisuuksia lopullisen esityksen sisältöön.

Talvitie ja Häkkänen näkevät ongelmallisena, ettei työryhmässä ollut yhtään elinkeinoelämän edustajaa tai maanomistajien edustusta.

Häkkänen sanoo, että nämä ovat lain vaikutusten kannalta keskeisimpiä toimijoita. Hänen mukaansa kunta- ja muu viranomaisnäkökulma on nyt ohjannut lainvalmistelua liiaksi, vaikka se tärkeä onkin.

Ympäristöministeriössä näkemys on toinen. Ympäristöministeriön alueet ja yhdyskunnat -yksikön päällikkö Anna-Leena Seppälä sanoo, että lausunnolle lähteneen lakiesityksen taustalla on paljon työryhmän työtä.

–  Työryhmä kokoontui 37 kertaa, ja sen työ on pohjana suurelle osaa lakiluonnoksesta, hän sanoo.

Hän sanoo, että työryhmässä oli hallituksen tapaan paljon erimielisyyttä.

–  Työryhmäkään ei olisi todennäköisesti päässyt yksimieliseen ehdotukseen, hän sanoo.

Seppälän näkemys on, että hallituspuolueiden edustajat olivat sopineet, että esitys voisi lähteä lausunnolle ympäristöministeriön ehdotuksena.

STT:n hallituslähteet ovat kuitenkin asiasta erimielisiä. Yhdestä hallituspuolueesta sanotaan, että hallituksessa ei näin sovittu. Toisesta puolueesta sanotaan, että näin nimenomaan sovittiin.

Maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan valmistelussa on painotettu monimuotoisuusasioita muun muassa elinkeinojen harjoittamisen ja maanomistajan oikeusturvan kustannuksella.

Ministeriön mukaan tämä näkyy säännöksissä, jotka koskevat luonnon monimuotoisuutta kaavojen laadullisissa vaatimuksissa sekä uudessa viherrakennesääntelyssä.

Erityisesti maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön näkemykset eroavat viherrakennesääntelystä.

Nyt lausunnolle lähteneessä esityksessä ehdotetaan, että maakuntakaavassa pitäisi jatkossa olla viherrakenteen kehittämisen periaatteet.

Viherrakenteen kehittämisperiaatteet olisivat uuden lain myötä oikeusvaikutteisia eli ne sitoisivat alempia ja yksityiskohtaisempia kaavatasoja. Maakuntakaavan alempia kaavatasoja ovat yleiskaava ja asemakaava.

–  Viherrakentaminen on määritelty sillä tavalla, että siellä on kaikkia ekologisia käytäviä ja tällaisia, joita joudutaan laittamaan maakuntakaavaan. Käytännössä niistä tulee vahvoja käytön rajoitteita. Minä miellän ne käytännössä suojeluksi, Talvitie sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoo vastustavansa viherrakennesääntelyä ja toteaa, että viherrakenteeseen ei tule kytkeä oikeusvaikutuksia. Sen näkemyksen mukaan kaavoihin ei tule ottaa uusia suojelumääräyksiä eikä kaavaa tule käyttää luonnonsuojelun välineenä.

Viherrakennesääntelyn merkittävin ongelma on maa- ja metsätalousministeriön mukaan sääntelyn epämääräisyys.

Ministeriön mukaan luonnonsuojelu pitäisi toteuttaa ensisijaisesti luonnonsuojelulailla tekemällä suojeltavan alueen rajauspäätöksiä. Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että elinkeinojen edistämiseen liittyviin kaavamerkintöihin tulisi kytkeä oikeusvaikutus.

STT:n hallituslähteiden mukaan ainakin keskusta suhtautuu viherrakennetta koskevaan ehdotukseen kriittisesti. Vihreät taas haluavat sen lakiin.

Keskustassa ollaan huolissaan siitä, että tätä kautta voitaisiin käytännössä suojella merkittäviä alueita ilman, että maanomistajien on niitä mahdollista hyödyntää.

Ympäristöministeriön Seppälän mukaan viherrakennetta koskien on ollut ajatuksellista ongelmaa ja se on nähty maa- ja metsätalousministeriössä suurempana asiana kuin onkaan.

–  Mitä nyt sinne on kirjattu, ajatus on hyvin samankaltainen kuin mitä maakuntakaavoissa nykyäänkin on, mutta se on vain haluttu tuoda esiin yhtenä maakuntakaavoissa esitettävistä asioista. Luonnon monimuotoisuuden kannalta viheralueiden kytkeytyneisyys on tärkeää, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan jotkin maa- ja metsätalousministeriön pelot tuntuvat vähän perusteettomilta.

Toinen kiista koskee ely-keskusten valvontatehtävien laajennusta ja valitusoikeutta. Käytännössä kyse on siitä, missä tilanteissa ely-keskus voisi valittaa hallinto-oikeuteen kuntien kaavoituksesta.

Valvontatehtävää supistettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella 2017 koskemaan vaikutuksiltaan valtakunnallisia ja merkittäviä maakunnallisia asioita.

Kyse on periaatteellisesti merkittävästä asiasta, koska sillä puututaan kuntien kaavamonopoliin ja perustuslakiin kirjattuun kuntien itsehallintoon.

Maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan ympäristöministeriön ehdotus palauttaisi ely-keskuksen tehtävät valvonnan ja muutoksenhaun osalta lähelle tilannetta, joka vallitsi ennen vuoden 2017 lakimuutosta.

Maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan esitys on vastoin kunnallisen itsehallinnon periaatteita ja koko uudistuksen tavoitteita. Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on edistää kaavaprosessin sujuvuutta ja säilyttää kuntien kaavamonopoli ja kaavahierarkia.

–  Tässä on nyt kyse vähän siitä, että halutaan syystä tai toisesta valtionviranomaisille laajempi valitusoikeus lähtökohtaisesti kunnan asioista, Talvitie sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön Talvitie sanoo, että ely-keskusten tekemät valitukset riippuvat aina vähän virkamiesten näkemyksistä ja painotuksista. Ely-keskusten valitukset saattavat pitkittää kaavaprosessia.

–  Mielestäni se vuoden 2017 muutos oli ihan järkevä ja tarkoituksenmukainen. Sille oli perusteet, miksi näin tehtiin, Talvitie sanoo.

Ympäristöministeriön Seppälä sanoo nykytilanteen olevan aika hankala ely-keskuksille ja hallinto-oikeuksille.

Ennen kuin hallinto-oikeudet voivat käsitellä ely-keskuksen tekemää valitusta, niiden pitää tutkia, onko valitus tehty asiasta, josta ely-keskus voi ylipäätään valittaa. Muissa ympäristöasioissa ely-keskusten yleisen edun valvontaa ei ole rajattu valtakunnallisiin ja maakunnallisiin asioihin.

Seppälän mukaan muutos liittyy myös kansalaisten tasapuoliseen kohteluun.

–  Kunnat ovat viranomaisia, jotka lähtökohtaisesti tekevät laillisia päätöksiä. On kuitenkin tilanteita, joissa kunnat ovat tehneet päätöksiä, jotka eivät ole lainmukaisia. Kansalaisten oikeusturvan kannalta on hankalaa, että näihin puuttuminen on satunnaista ja saattaa olla aktiivisten naapurien varassa, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan nykyistä tilannetta ei ole katsottu kestäväksi. Hän lisää, että ely-keskukset ovat kuitenkin käyttäneet valitusoikeutta maltillisesti ja suunta on ollut laskeva.

–  Se on ollut ikään kuin perälautana, jos kunta on lähtenyt tekemään lainvastaisia päätöksiä, siihen on voinut puuttua, Seppälä sanoo.

Kyse on Seppälän mukaan myös siitä, että halutaan varmistaa lain tavoitteiden, kuten ilmastomuutoksen hillinnän ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen, toteutuminen.

Myös tässä vihreiden ja keskustan kannat STT:n hallituslähteiden mukaan eroavat – vihreät haluavat palauttaa laajemman valitusoikeuden, keskusta taas ei.

Maa- ja metsätalousministeriö on pettynyt siihen, että esitysehdotuksesta on poistettu säännös, joka olisi mahdollistanut maanomistajalle oikeuden asemakaavaehdotuksen laatimiseen.

Uudistuksen esiselvityksessä tällaisen mahdollisuuden selvittäminen nostettiin esiin, ja myös työryhmän työskentelyn aikana tällainen säännösehdotus oli mukana. Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että kunnalla säilyisi kuitenkin kaavoitusmonopoli, koska se voisi aina jättää kaavan hyväksymättä.

Ympäristöministeriön mukaan pykälää valmisteltiin virkamiesvalmistelussa pitkään, mutta erityisesti Kuntaliitto koki sen ongelmaksi.

–  Kunnat ja kuntien edustajat katsoivat, että tämä rajoittaisi liikaa heidän kaavamonopoliaan ja heidän oikeuttaan suunnitelmallisesti kehittää kuntien alueiden käyttöä, Seppälä sanoo.

Edellä mainittujen lisäksi poliittisesti ei ole päästy sopuun siitä, minkälaisella kirjauksella saamelaisten oikeuksia turvataan. Myös tästä ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön näkemykset eroavat.

Lisäksi eripuraa on siitä, millaisella mallilla maanomistajat maksaisivat jatkossa niin sanottua kehittämiskorvausta – uudessa esityksessä sitä kutsutaan toteuttamismaksuksi.

Tällä hetkellä kehittämiskorvaus voidaan määrätä sellaiselle asemakaava-alueen maanomistajalle, jolle asemakaavasta on aiheutunut merkittävää hyötyä.

Lue myös

Kaupan alan työriita ei vielä ratkennut, lakot uhkaavat torstaina

Satamien työriidan sovittelussa ei edistytty tänään.
6.2.2023 19:44

Turkkia ja Syyriaa runteli voimakkain maanjäristys liki vuosisataan, kuolleita ainakin 2 300

Järistysalueella kokonaisia kaupunginosia on täysin raunioina. ”Luulimme, että maailmanloppu on tullut”.
6.2.2023 19:15

YK:n pääsihteeri varoitti Ukrainan sodan kiihtymisestä – "Silmät apposen auki kohti laajempaa sotaa"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti puheessaan maanantaina, että hän pelkää Ukrainan sodan kiihtymisen...
6.2.2023 18:14
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

kaavoitus kuntaliitto maa- ja metsätalousministeriö maankäyttö- ja rakennuslaki monimuotoisuus ympäristöministeriö

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Nähdäänkö länsihävittäjiä pian Ukrainan sotataivaalla? – ukrainalaispilotti FT:lle ilmavoimien ahdingosta: lentäminen jää kohta reserviläisukoille
Uutiset | 4.2.2023 22:00
FT: ”Puhdistus” Nato-maan sotilasjohdossa nosti esiin vakavan Venäjä-kysymyksen
Uutiset | 4.2.2023 20:00
Huippuasiantuntija varoittaa Venäjän ”rauhanturvaajista”: Tällä alueella käynnissä Krimin toisinto
Uutiset | 3.2.2023 22:00
”Saimme viimeksi tärkeän muistutuksen, että jokaisella äänellä on merkitystä” – keskusta aikoo pitää tiukasti kiinni kolmesta kansanedustajastaan Lapissa
Uutiset | 5.2.2023 8:00
Kuuluisan brittitutkijan tuore Kiina-teos on muistutus siitä, että isolle osalle maailmaa Ukrainan sota on kaukainen kriisi
Uutiset | 5.2.2023 10:00
Varsinais-Suomen Keskusta reagoi Esko Kivirannan vetäytymiseen – listalle nousivat Johanna Riski ja Henna Takatalo
Uutiset | 5.2.2023 15:40
Scholz: Zelenskyin kanssa on yksimielisyys länsimaisista aseista – tyrmää Putinin historiavertailun
Uutiset | 5.2.2023 14:37
Turkin sisäministeri Soylu Yhdysvaltain suurlähettiläälle: Vedä likaiset kätesi Turkista
Uutiset | 3.2.2023 16:11
Suomessa repesi riemu, kun norjalaiset kerrankin hävisivät – Siitä alkoi legendaarinen suomalainen urheilutapahtuma
Uutiset | 5.2.2023 21:00
Israelin ex-pääministeriltä kova väite: Putin lupasi, ettei surmaa Zelenskyiä
Uutiset | 5.2.2023 14:23
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Nähdäänkö länsihävittäjiä pian Ukrainan sotataivaalla? – ukrainalaispilotti FT:lle ilmavoimien ahdingosta: lentäminen jää kohta reserviläisukoille
Uutiset | 4.2.2023 22:00
Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia
Uutiset | 1.2.2023 11:12
Järjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Uutiset | 31.1.2023 13:14
Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus
Uutiset | 31.1.2023 23:00
Huippuasiantuntija varoittaa Venäjän ”rauhanturvaajista”: Tällä alueella käynnissä Krimin toisinto
Uutiset | 3.2.2023 22:00
Putin sai selvityksen liikekannallepanon ”merkittävistä ongelmista” – Kuunteli ilmeettömänä
Uutiset | 1.2.2023 22:15
Turkin sisäministeri Soylu Yhdysvaltain suurlähettiläälle: Vedä likaiset kätesi Turkista
Uutiset | 3.2.2023 16:11
FT: ”Puhdistus” Nato-maan sotilasjohdossa nosti esiin vakavan Venäjä-kysymyksen
Uutiset | 4.2.2023 20:00
Avaus duumasta: Venäjän ostettava Kiinalta lentotukialus, jonka Ukraina myi ”parin vodkapullon hinnalla”
Uutiset | 18.1.2023 22:15
Venäläiskersantti mahtaili alaisilleen – Kävi kalpaten
Uutiset | 17.1.2023 23:00
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Tiedustelu: Wagner-palkkasotilasyhtiössä ällistyttävä kurssinmuutos
Uutiset | 20.1.2023 11:52
WSJ: Valkoisen talon ex-neuvonantaja sai tarpeekseen Erdoğanin ”roistomaisesta” käytöksestä – Esittää Natolle äärimmäistä keinoa
Uutiset | 18.1.2023 11:26
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
Tämä supervitamiini ehkäisee nopeasti yleistyvää syöpää
Uutiset | 16.1.2023 22:00
Maailman vanhin ihminen kuollut – ensimmäinen tässä hurjassa iässä kuollut henkilö
Uutiset | 18.1.2023 8:34
Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia
Uutiset | 1.2.2023 11:12

Uusimmat

Kaupan alan työriita ei vielä ratkennut, lakot uhkaavat torstaina
Uutiset | 6.2.2023 19:44
Turkkia ja Syyriaa runteli voimakkain maanjäristys liki vuosisataan, kuolleita ainakin 2 300
Uutiset | 6.2.2023 19:15
YK:n pääsihteeri varoitti Ukrainan sodan kiihtymisestä – ”Silmät apposen auki kohti laajempaa sotaa”
Uutiset | 6.2.2023 18:14
Kirkon Ulkomaanapu myöntää 200 000 euroa maanjäristyksestä kärsineeseen Syyriaan
Uutiset | 6.2.2023 18:05
Norjan hallitus kaavailee liki seitsemän miljardin euron apupakettia Ukrainalle
Uutiset | 6.2.2023 17:32
Sampsa Katajasta tehtiin häirintäilmoitus, luopuu eduskuntavaaliehdokkuudesta – kiistää olleensa päihtynyt
Uutiset | 6.2.2023 17:24
”Aluevaltuustoissa ei pidä panikoitua” – Palvelut eivät jää tuottamatta rahan puutteen vuoksi, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi
Uutiset | 6.2.2023 17:21
Tytti Tuppurainen Brysselissä muhivista suunnitelmista: ”Voi johtaa eräänlaiseen suunnitelmatalouteen”
Uutiset | 6.2.2023 16:33
Vakoilupalloista on puhuttu päiviä, mutta miksi käyttää vanhaa keksintöä, kun satelliittejakin on?
Uutiset | 6.2.2023 14:32
Vauvalta murtui luita useaan otteeseen – isä tuomittiin vankeuteen törkeistä pahoinpitelyistä
Uutiset | 6.2.2023 13:28
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

EU-ero maksaa briteille satumaisia summia joka vuosi, eikä samaa hullutusta pitäisi kenenkään hautoa enää Suomessa
Pääkirjoitus | 3.2.2023 21:00
Pääministerin ennenaikaista eroa ei pitäisi kuitata kovin huolettomasti, sillä taustalla voi olla demokratiaa uhkaava todellisuus
Pääkirjoitus | 2.2.2023 21:00
Uusia Nato-himmeleitä ei kannata perustaa kovalla kiireellä ja poliittisella painostuksella
Pääkirjoitus | 1.2.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Kaakkois-Suomessa keskusta menetti tärkeitä kuntia ja Jari Lepän – vaaleissa pidetään kiinni kolmesta kansanedustajasta
Uutiset | 4.2.2023 8:00
”Saimme viimeksi tärkeän muistutuksen, että jokaisella äänellä on merkitystä” – keskusta aikoo pitää tiukasti kiinni kolmesta kansanedustajastaan Lapissa
Uutiset | 5.2.2023 8:00
Sipilän ääniperintö on nyt uusjaossa Oulun vaalipiirissä – Pohjois-Pohjanmaan listalla ensimmäistä kertaa naisenemmistö
Uutiset | 2.2.2023 15:20

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kaupan alan työriita ei vielä ratkennut, lakot uhkaavat torstaina
Uutiset | 6.2.2023 19:44
Turkkia ja Syyriaa runteli voimakkain maanjäristys liki vuosisataan, kuolleita ainakin 2 300
Uutiset | 6.2.2023 19:15
YK:n pääsihteeri varoitti Ukrainan sodan kiihtymisestä – ”Silmät apposen auki kohti laajempaa sotaa”
Uutiset | 6.2.2023 18:14
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Nähdäänkö länsihävittäjiä pian Ukrainan sotataivaalla? – ukrainalaispilotti FT:lle ilmavoimien ahdingosta: lentäminen jää kohta reserviläisukoille
Uutiset | 4.2.2023 22:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Olemmeko siirtymässä luokkayhteiskuntaan?
Mielipide | 6.2.2023 15:29
Pitäisikö opintolainojen koroille myöntää valtion ”korkotuki”?
Mielipide | 6.2.2023 13:45
Patologista meininkiä
Mielipide | 6.2.2023 13:38
Lapsilisä perhepoliittisena instrumenttina
Mielipide | 6.2.2023 13:22
Trump ei ole vaaraton
Mielipide | 31.1.2023 16:24
Metsäteollisuus ja kotimainen energiantuotanto uhattuna
Mielipide | 30.1.2023 9:34
Köyhien määrä järkyttää hyvinvointi-Suomessa
Mielipide | 3.2.2023 9:24
Keskustan piina
Mielipide | 2.2.2023 8:41

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan puoluekokoukset Turkuun ja Jyväskylään
Keskusta | 6.2.2023 14:51
Keskustan kansanedustajat kuulolla yli 100 tapahtumassa ensi viikonloppuna
Keskusta | 6.2.2023 11:48
Varsinais-Suomen Keskusta reagoi Esko Kivirannan vetäytymiseen – listalle nousivat Johanna Riski ja Henna Takatalo
Uutiset | 5.2.2023 15:40
Keskustan Ovaska: Peli poikki, Marin!
Uutiset | 31.1.2023 14:05
Palaa vaalistartin ja -risteilyn tunnelmiin tästä – katso Suomenmaan kuvat keskustalaisten kemuista
Uutiset | 30.1.2023 13:35
Varsinais-Suomen Keskusta reagoi Esko Kivirannan vetäytymiseen – listalle nousivat Johanna Riski ja Henna Takatalo
Uutiset | 5.2.2023 15:40
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)