Lainsäätäjät vastaavat Jasper Pääkköselle – "Tässähän korjataan kalastuslain valuvika"

Kalastuslaki

Innokas perhokalastaja, näyttelijänä paremmin tunnettu Jasper Pääkkönen on ryhtynyt julkiseen hyökkäykseen kalastuslain muutosta ajavan lakiesityksen allekirjoittaneita kansanedustajia vastaan.

Pääkkösen mielestä päättäjät vastustavat uhanalaisten kalojen suojelua sallimalla verkkopyyntimäärien tuplaamisen nykyisestä.

– Verkkokalastus on Suomen uhanalaisten kalakantojen suurin uhka, hän kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan .

Kalastusaiheisilla kannanotoilla ennenkin kohauttanut Pääkkönen on listannut blogiinsa lakialoitteen allekirjoittaneiden kansanedustajien nimet.

Nimiä on yhteensä lähes sata edustaen vihreitä lukuun ottamatta kaikkia eduskuntaryhmiä.

– Jokainen kalastuksesta ja kalakannoistamme kiinnostunut muistanee tämän nimilistan seuraavissa vaaleissa, dramatisoi näyttelijä sanomaansa.

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Pertti Hakanen sanoo allekirjoittaneensa aloitteen pelkästään epäkohdan korjaamiseksi.

– Jos laissa on valuvika, niin se pitää korjata heti, hän perustelee.

Perussuomalaisten Kari Kulmalan laatimassa aloitteessa esitetään kalastuslain muuttamista niin, että verkkojen enimmäismäärää ei rajoiteta venekohtaisesti vaan kalastajakohtaisesti.

– Jokainen verkkokalastuksen harrastaja tietää, että verkot käydään yleensä laskemassa kaverien kanssa. Nykyinen laki ei ota kimppakalastuksen suosiota lainkaan huomioon, Hakanen muistuttaa.

Laki johtaa tilanteeseen, missä luvallisia verkkoja ei voida laskea kuin 240 metriä kerrallaan, vaikka veneessä olisi useampi kuin yksi henkilö.

Rajoitus hankaloittaa Pertti Hakasen mukaan yhteistä harrastusta tarpeettomasti.

– Tuskin kukaan allekirjoittajista haluaa tarkoituksella lisätä pyyntimääriä, vaan ennemminkin tuoda hommaan maalaisjärkeä. Ainakin minä allekirjoitin aloitteen juuri tästä syystä, hän perustelee.

Tällainen vaikuttamistapa ei yleensä ole kovin kestävää.

Mikko Kärnä

Hakasen kollega Mikko Kärnä (kesk.) on täysin samoilla linjoilla vastatessaan Pääkkösen syytöksiin omassa blogikirjoituksessaan .

– Jokainen aloitteen lukeva ymmärtää, että aloitteella ei tavoitella verkkomäärien lisäämistä.

– Sillä tavoitellaan ainoastaan laillisen ja luvallisen kalastuksen järkiperäistämistä siten, että vene voi olla yhteiskäytössä, eräharrastajana tunnettu Kärnä kirjoittaa.

Mikko Kärnä ihmettelee Jasper Pääkkösen väitteitä, joiden mukaan kansanedustajat ajaisivat ”verkkomäärien tuplaamista” ja ”vastustaisivat uhanalaisten kalakantojen suojelua”.

– Toivon väitteidesi johtuvan pelkästä luetun ymmärtämisen puutteesta, sillä muussa tapauksessa kyseessä on asian tahallinen vääristely ja mustamaalaus agendasi edistämiseksi.

– Tällainen vaikuttamistapa ei yleensä ole kovin kestävää, muistuttaa Kärnä.

Yhdessä asiassa Kärnä sentään myöntää Pääkkösen olevan osittain ihan oikeilla jäljillä.

– Osa Suomen vaelluskalakannoista todella on hälyttävän huonossa kunnossa ja tarvitsemme nopeita toimenpiteitä näiden kalakantojen elvyttämiseksi.

– Hallitus on on nostanut rakennettujen jokien vaelluskalakannat luontopolitiikkansa kärkeen ja sitoutunut rahoittamaan vaelluskalakantojen elvyttämistä ja tutkimusta yhteistyössä eri tahojen kanssa.

– Toivottavasti myös sinä olet tästä ilahtunut, lähettää Kärnä omat terveisensä Pääkköselle.

Tuskin kukaan allekirjoittajista haluaa tarkoituksella lisätä pyyntimääriä, vaan ennemminkin tuoda hommaan maalaisjärkeä, kansanedustaja Pertti Hakanen muistuttaa. (Kuva: Jaakko Martikainen)