Kuluttajabarometri: Suomalainen luottaa edelleen oman taloutensa tulevaisuuteen – usko koko maan talouteen heikkenemässä

Talous

Suomalaiset luottavat yhä oman taloutensa tulevaisuuteen, mutta koko Suomen talouden kannalta tulevaisuususko on selvästi heikkenemässä.

Kuluttajien luottamusta talouteen mittaava Tilastokeskuksen tuorein kuluttajabarometri kielii, että koko kesän ajan jatkunut luottamuksen heikkeneminen jatkui myös syyskuussa.

Kuluttajien luottamusindikaattori syyskuulle sai arvon 20,2, kun vielä elokuussa arvo oli 21,5 ja heinäkuussa 22,0. Viime vuonna samaan aikaan lukema oli 23,7.

Vaikka lasku on huomattavaa, Tilastokeskuksen mukaan luottamus on yhä yleisesti ottaen vahvaa.

Suomalaisten arviot työttömyystilanteesta ja oman talouden säästämismahdollisuuksista heikkenivät vain karvan verran.

Luottamus oli syyskuussa vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa muualla Etelä-Suomessa. Miesten luotto talouteen oli vahvempaa kuin naisten.

Kuluttajabarometriin haastateltiin 1 104:ää Suomessa asuvaa ihmistä 3.–18. syyskuuta.

Yritysmaailman puolella luottamus rakennusalan näkymiin heikkeni hieman, mutta on yhä tavanomaista korkeammalla, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattoreista.

Rakennusalan luottamusindikaattori syyskuulle sai arvon 8, kun vielä elokuussa se oli 13.
Rakennusalan tilausmääriä koskevat odotukset heikkenivät hieman syyskuussa.

Työntekijöiden tarve lähikuukausina jatkoi sen sijaan nousuaan, kun kausivaihtelu oli otettu huomioon.

Suomen rakentamisen luottamus oli elokuussa vähän EU-maiden keskiarvoa korkeammalla.

Samaan aikaan palveluyritysten luottamusindikaattori nousi kahdella pisteellä. Indikaattorin syyskuun saldoluku on 20, kun elokuun luku oli 18.

Vähittäiskaupan ja teollisuuden luottamusindikaattorit pysyivät jotakuinkin ennallaan. Teollisuuden indikaattorin saldoluku oli 11 ja vähittäiskaupan 12.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.