Kulmuni rauhoittelee perustulokeskustelua: "Keskusta saa aikaiseksi hyvän mallin. Isoja uudistuksia ei voi tehdä kertarysäyksellä"
– On hyvä, että perustulosta käydään keskustelua. Se on terveen kansanvaltaisen liikkeen merkki, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kommentoi mediassa vellovia väitteitä keskustan sisäisistä ristiriidoista sosiaaliturvamallin osalta.
Varapuheenjohtaja pitää selvänä, että puolue saa aikaiseksi hyvän perustuvamallin, joka perustuu puoluekokouksen linjauksille.
– Ei tässä ole yhtäkään sellaista ristiriitaa, jota ei pystyttäisi sovittelemaan, hän vielä lisää.
Puolueen sisällä on erilaisia näkemyksiä. Osa niistä perustuu tulkintaeroihin.
– Nämä pitää käydä läpi, jotta ymmärretään käsitteet samoin ja tarkoitetaan samaa asiaa.
Puoluekokouksen lisäksi myös keskustan puoluevaltuusto linjasi Turun kokouksessa marraskuussa selkeästi perustulon puolesta.
Puoluevaltuusto myös alleviivasi perustulon vastikkeettomuutta verrattuna SDP:n ja kokoomuksen vastikkeellisiin malleihin.
Kulmunin mielestä on tärkeää verrata ideaalitilannetta tämän hetkeen todellisuuteen.
– On pohdittava, miten saadaan asia eteenpäin julkinen talous huomioon ottaen ja niin, että saadaan tehtyä aidosti toimiva malli.
Sellainen ei tule tapahtumaan hetkessä. Iso järjestelmämuutos on tehtävä askel askeleelta, ei kertarysäyksellä.
– Jostakin täytyy lähteä liikkeelle ja sitä sitten kokemusten perusteella kehitetään.
Kiistakysymykseksi on noussut perustulon vastikkeellisuus tai vastikkeettomuus.
– Yhdenkään puolueen perustulomalli ei ole puhtaasti vastikkeeton, Kulmuni huomauttaa.
Esimerkiksi vihreilläkin maahanmuuttajat ja kouluttamattomat nuoret olisivat erilaisen lainsäädännön ja eri aktivointitoimien piirissä. Kulmuni toteaa, että esimerkiksi maahanmuuttajien osalta vallitsee tutkijoidenkin keskuudessa yhteisymmärrys siitä, että perustulossa on oltava tiettyjä ehtoja.
– Jos haluaa tulla Suomeen ja työllistyä asia on ok, mutta jos ei työllisty, on osallistuttava kielikoulutukseen ja muuhun kotouttamiseen. Samoin peruskoulun varassa oleva nuori tarvitsee erilaista kannustusta ja aktivointia. Pitkäaikaistyöttömän kohdalla taas eivät toimi samanlaiset keinot, varapuheenjohtaja konkretisoi.
Hän muistuttaa, että Kelalla on pitkälti yli sata erilaista etuutta eikä niitä kaikkia olla nyt kerralla yhtenäistämässä.
– Tärkeää on saada perusturvan pohja selkiytettyä ja samanlaisen lainsäädännön piiriin. Keskusta ei erottele köyhyyden syytä. Jokainen köyhä on oikeutettu vahvaan perusturvaan, Kulmuni painottaa.
Hän rauhoittelee vielä lopuksi asian vuoksi ymmälleen joutuneita.
– Keskustan kenttä ottaa tämän asian kanssa sen ajan, mitä se puoluedemokratiassa tarvitsee. Tärkeää on, että kaikki ymmärtävät asian samalla tavalla ja lopputuloksena olisi malli, joka auttaa kaikkia laajaa tukea tarvitsevia.
Puoluekokouksen lisäksi myös keskustan puoluevaltuusto linjasi Turun kokouksessa marraskuussa selkeästi perustulon puolesta. Puoluevaltuusto myös alleviivasi perustulon vastikkeettomuutta verrattuna SDP:n ja kokoomuksen vastikkeellisiin malleihin.