Kroatian presidentti vannoo jälleen estävänsä Suomen Nato-jäsenyyden – "Jahtaan jokaista syntistä sielua"

Nato

Kroatian presidentti Zoran Milanović sanoi tiistaina estävänsä Suomen ja Ruotsin mahdollisen liittymisen puolustusliitto Naton jäseniksi, mikäli hän edustaa maataan Madridin huippukokouksessa ensi kesänä.

Milanović on jo aiemmin kertonut vastustavansa kahden Pohjoismaan hyväksymistä Natoon.

Presidentti on on asettanut ehdoksi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden hyväksymiseksi sen, että Bosnia-Hertsegovinan vaalilaki muutetaan ensin. Hän vaatii, että kroaattien, bosniakkien ja serbien muodostama Bosnia-Hertsegovinan liittovaltio antaa maan kroaateille oikeiden valita omat edustajansa.

Euractivin mukaan Milanović totesi vierailullaan Vukovarin kaupungissa, että valtion päämiehenä hän käyttää veto-oikeuttaan, mikäli hänet kutsutaan Madridiin. Hän kuitenkin lisäsi, että kokouskutsut saatetaan lähettää Nato-maiden suurlähettiläille.

Milanović sanoi suhtautuvansa epäillen siihen, että saisi suostuteltua suurlähettilään vastustamaan Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Natoon.

Viime viikolla Kroatian presidentti myönsi kovista puheistaan huolimatta, että uusista Nato-maista päättäminen on maan parlamentin käsissä.

Euractivin mukaan Milanović kertoo ”jahtaavansa jokaista syntistä sielua”, joka äänestää Kroatian parlamentissa Suomen ja Ruotsin hyväksymisen puolesta.