Koronapassista säädettiin lailla Ranskassa

Saksakin tiettävästi harkitsee passin käyttöönottoa.
Koronakriisi

Huolimatta viikonlopun laajoista mielenosoituksista Ranska on säätänyt lain koronapassista. Maan parlamentti päätti sunnuntain maratonistunnossaan, että rokotuspassit ovat pakollisia niille, jotka haluavat esimerkiksi matkustaa tai syödä ravintolassa.

Rokotetodistuksen käyttöönotosta Ranskassa ilmoitti jo aiemmin presidentti Emmanuel Macron. Presidentin ilmoituksella rokotepassi on pakollinen jo nyt esimerkiksi elokuvateattereissa ja museoissa.

Parlamentti päätti siitä, tuleeko rokotepassi Ranskan lakiin vai ei.

Ennen lain voimaantuloa Ranskan perustuslakineuvoston on vielä hyväksyttävä se. Tätä ylimääräistä askelta pyysi pääministeri Jean Castex.

Elokuusta alkaen rokotepassi tulee Ranskassa pakolliseksi esimerkiksi lentomatkoilla, pitemmillä junamatkoilla sekä ravintoloissa. Parlamenttilähteiden mukaan uusia sääntöjä sovelletaan marraskuun 15. päivään asti, ellei niiden voimassaoloa jatketa ​​uudessa äänestyksessä.

Ranskan koronapassista tulee ilmetä, että sen esittäjä on saanut joko koronarokotukset tai äskettäin negatiivisen tuloksen koronatestissä.

Muista EU-maista Tanska ehti kärjessä ottamaan käyttöön kansallisen koronapassin. Ranskan lisäksi passin ovat ottamassa käyttöön ainakin Kreikka ja Italia, missä koronarokotus on pakollinen terveydenhuollon työntekijöille.

Viikonlopun uutisten mukaan EU:n suurin jäsenmaa Saksa harkitsee tiettävästi sekin rokotuspassin käyttöönottoa.

Suomessa ei ole tällä tietoa tulossa voimaan vaatimusta koronapassista.

Suomessakin saa internetin Omakannasta EU:n koronarokotustodistuksen. Omakannasta löytyvillä tiedoilla voi myös todistaa koronatestitulokset ja sairastetun koronavirustaudin.

Koronapassilla pyritään siihen, että viruksen takia asetettuja rajoituksia, jyrkimmillään esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoja, voidaan poistaa tai jättää ottamatta käyttöön. Muun muassa matkailuala on puoltanut rokotuspassin käyttöönottoa. Koronapassia ovat vastustaneet esimerkiksi jotkut oikeusoppineet sillä perusteella, että se saattaisi olla perusoikeuksien ja tasa-arvon vastainen.