Korona-ahdinko piinaa edelleen linja-autoyrityksiä, vaikka liikennevälineissä tapahtuneita tartuntoja on nolla

Koronakriisi

Linja-autoliiton marraskuussa toteutetun jäsenkyselyn perusteella alavireisyys ja huoli yrittäjien sekä työpaikkojen tulevaisuudesta alalla jatkuu.

– Kyselystä selviää, että linja-autoalaa piinaava korona-ahdinko ja vaikeudet eivät näytä helpottavan toivotulla tavalla ja yritysten tilanne on edelleen tukala, kertoo Linja-autoliito yhteiskuntasuhdejohtaja Pasi Hovi.

Kyselyssä selvitettiin linja-autoliikenteen tilannetta koronaviruksen toisen aallon keskellä. Vastanneista puolet ilmoitti yrityksen liikevaihdon vähentyneen yli 50 prosenttia. Yli puolella yrityksistä on
edelleen henkilöstöä lomautettuna ja 78 prosentilla linja-autoja poistettuna liikennekäytöstä.

Noin 80 prosenttia yrityksistä oli saanut tukea eri kanavista. Vastaajista 65 prosenttia on päättänyt hakea tukea myös uudelleen käyttöönotettavasta Kustannustuki II -paketista.

Usko yritysten säilymiseen on linja-autoalalla vahva, vaikka koronatilanne ei ole helpottunut. Vastanneista 78 prosenttia ilmoitti
yrityksen selviävän tai ehkä selviävän, ja vain kymmenen prosenttia arvioi yritystoiminnan ehkä loppuvan.

Markkinaehtoinen liikenne on käynnistynyt uudelleen, kaupunkien järjestämä liikenne pyörii lähes normaalisti, samoin koulukuljetukset.
Sen sijaan tilausliikenne ja bussimatkailu on lähes pysähdyksissä.

Linja-autoliiton Hovi sanoo, että yritysten säilymisen kannalta olisi elintärkeää, ettei koronan jatkuminen aiheuttaisi uusia liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia ja estäisi linja-autoliikennettä.

Hän muistuttaa, että linja-autot ovat helppo ja turvallinen matkustustapa myös epidemian aikana.

– Seurannan mukaan Suomessa liikennevälineisiin kohdistuneiden varmistettujen tartuntatapausten määrä on edelleen nolla (THL 11/2020 raportti).