KOL Bernerin avauksista: "Puoluedemokratiaa ei kunnioitettu"

Liikenneuudistus

Keskustan Opiskelijaliitto on huolissaan keskustan puoluedemokratian tilasta.

KOL kritisoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.) ja liikenneuudistusprosessia pienituloisten ja kaupunkien ulkopuolisen väestön unohtamisesta.

Tavoite liikenneverkon korjausvelan korjaamiseksi on KOL:n mukaan sinänsä oikea. Esitellyt keinot ovat kuitenkin merkki siitä, että ministeriössä tehdyssä valmistelutyössä ei ole mietitty pienituloisten asemaa ja kaupunkien ulkopuolista väestöä.

– On valitettavaa huomata, etteivät keinot edistä keskustan tavoitetta alueellisesta tasa-arvosta. Mikäli asia olisi käyty etukäteen läpi puoluedemokratiaa kunnioittaen, olisi selvityksen ongelmat havaittu ja korjattu ennen julkista ulostuloa, KOL toteaa.

KOL muistuttaa keskustan johtoa, että ministerien esittelemät julkaisut tulkitaan julkisuudessa herkästi esityksiksi.

– Ministerit edustavat kaikissa tekemisissään keskustaa, eikä ministeri voi tehdä avauksia puhtaasti omissa nimissään. Keskustan linjan on oltava julkisessa keskustelussa kristallin kirkas ja yhdessä sovittu, KOL muistuttaa.

KOL:n puheenjohtaja Arttu Karila painottaa, että vaikka kaikkea ei tarvitsekaan pureskella valmiiksi ennen julkisuuteen tuloa, ei keskustaa edustava ministeri voi tuoda tämän kokoluokan avauksia julki ilman sisäistä keskustelua.

Bernerin esittelemän liikenneuudistuksen keskeisiä kohtia olivat muun muassa liikenneverkon yhtiöittäminen, väylämaksujen käyttöönotto sekä autoveron poisto.

– Yhtiöittämisessä on uhka päätäntävallan siirtymisestä demokraattisesti valituilta päättäjiltä markkinavoimille. Autoverotuksen korvaaminen maksuperusteisella järjestelmällä olisi taas ollut nykyistä polttoaineverojärjestelmää eriarvoistavampi, Karila linjaa.