Soini liikenneuudistuksesta: "Nyt katsotaan puhtaalta pöydältä"

Liikenneuudistus

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo, että liikenneverkon kehittämiseen täytyy löytää ratkaisu, jonka kaikki hallituspuolueet voivat hyväksyä.

Soini arvioi, että hallituksessa käydään pikapuoliin keskustelua siitä, miten asiassa edetään.

– Ei näitä asioita eteenpäin lykkäämällä mikään parane.

Perussuomalaisten puheenjohtaja huomauttaa myös, että hallituksen tulee valmistella asiat kunnolla ja mennä yksimielisillä näkemyksillä eteenpäin, jotta jatkossa vältettäisiin nyt syntyneet epäselvyydet.

– Nämä selvitykset ovat siinä mielessä ongelmallisia, että vaikka tarkoitus saattaa olla hyvä, ne ymmärretään hallituksen yksimielisiksi esityksiksi. Sellaisia ne eivät olleet tässäkään tapauksessa. Tästä on syytä ottaa opiksi.

Soinin mukaan vaihtoehtoisia etenemistapoja liikenneverkon kehittämiseksi ja sen rahoittamiseksi on useita. Lisävelka ei hänen mielestään ratkaise rahoitusta.

– Voidaan näitä teitä rakentaa esimerkiksi sillä tavalla kuin Lahden moottoritie, jossa osa on yksityistä rahoitusta. Perusperiaate on, että valtio pitää tiet kunnossa ja sitten tällaisilla muilla toimenpiteillä voidaan rakentaa ja täydentää, jos ne toimivat. Liikennettähän kyllä verotetaan aika paljon, joten sieltä pitäisi löytyä rahaa myös tähän.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tiedotti eilen illalla, että liikenne- ja viestintäministeriö keskeyttää liikenneverkkoyhtiön selvityksen, koska yhtiömuotoinen toimintamalli ei saanut kannatusta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi illalla STT:lle, että keskeyttämispäätös perustui autoveron poistosta tulleeseen palautteeseen. Selvityksessä kiistaa herätti muun muassa suunnitelma, jossa autoverosta olisi luovuttu.

En ole mikään opettaja enkä tuomari. Nyt katsotaan puhtaalta pöydältä.

Timo Soini

Soini ei ollut halukas luonnehtimaan liikenne-episodista syntynyttä mielikuvaa.

– No, sen saa sitten jokainen ihminen arvioida itse.

– Nyt asia on nyt vedetty takaisin pois valmistelusta ja nyt tehdään uusia asia. En ole mikään opettaja enkä tuomari. Nyt katsotaan puhtaalta pöydältä.