"Tiedot ovat järkyttäneet ihan jokaista" – Kokoomuksen eduskuntaryhmä yhtä mieltä perusteista, joilla Rydman erosi
Kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin kerrottiin tiistaina eroavan sekä kokoomuksen eduskuntaryhmästä että kokoomuksen valtuustoryhmästä toistaiseksi.
Rydman on ollut kansanedustaja vuodesta 2015 ja Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 2012.
Rydman jätti myös jäsenyytensä eduskunnan valiokunnissa. Rydman on ollut muun muassa Suomen perustuslakia tulkitsevan perustuslakivaliokunnan jäsen.
Hän luopui toistaiseksi lisäksi kaikista Helsingin kaupungin luottamustehtävistään eli kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajuudesta ja Helsingin Sataman hallituksen puheenjohtajuudesta.
Sekä kokoomuksen eduskuntaryhmä että valtuustoryhmä sanoivat, että asiaa voidaan käsitellä uudelleen, jos mahdolliset jatkoselvitykset palauttavat luottamuksen.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kaikki ryhmässä olivat yhtä mieltä perusteista, joiden takia Rydmanin oli välttämätön erota.
Mykkänen sanoi, että luottamusta Rydmaniin ei enää ole.
– Kävimme perusteellisen keskustelun. Nämä tulleet tiedot ovat järkyttäneet ihan jokaista meidän ryhmän jäsentä, Mykkänen sanoi.
Mykkäsen mukaan eduskuntaryhmä tekee kaikkensa, että mitään tällaista ei tarvitsisi enää ikinä nähdä.
Mykkänen painotti, että rikoskynnys ei ole ainoa asia, jota eduskuntaryhmä arvioi.
– Me arvioimme tässä ennen kaikkea luottamusta, hyvää käytöstä, moitittavuutta, Mykkänen sanoo.
Ennen eroaan Rydman keskusteli Mykkäsen ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa. Orpon mukaan rikosoikeudelliseen puoleen täytyy saada selvyys.
– Olemme pyytäneet, että poliisi arvioi, onko Helsingin Sanomien jutussa tai sen myötä tullut sellaisia seikkoja, että se täytyy tutkia uudelleen. Se on normaali käytäntö, Orpo sanoi.
Toinen taas liittyy kansanedustajan moraaliin ja arvokkaaseen käytökseen.
– Nyt ollaan selkeästi tilanteessa, että Rydman ei jatka meidän ryhmän jäsenenä, Orpo sanoi.
Hän sanoo, että koko puolueyhteisö tuomitsee Rydmanin epäillyn toiminnan.
– Me teemme kaikkemme, että tällaiset ilmiöt pystytään kitkemään pois, Orpo sanoi.
Mykkänen sanoo, että osa epäluottamuksesta liittyy siihen, että Rydman jätti kertomatta olennaisia asioita silloin, kun puoluesihteeri puhutti tätä epämääräisistä huhuista.
Puoluesihteeri Kristiina Kokko painotti, että kansanedustajan sanaan pitää voida luottaa. Hän lisäsi kokoomuksella olevan selkeä linja, että jos asia koskee alaikäisiä, asia pitää viedä poliisille.
Jos taas kyse on poliittisista tai muista sentyyppisistä asioista, Kokon mukaan oikea osoite on selvittää asiaa esimerkiksi järjestötasolla.
Useat nuoret naiset kertovat sunnuntaina julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.
Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi alkoholia ja kehotti juomaan. Osa naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä. Muutama Rydmanin kotona käynyt haastateltava kuvaa Rydmanin käytöstä painostavaksi, kun he halusivatkin poistua paikalta.
Rydman on kiistänyt väitteet. Hän katsoo joutuneensa ”härskin mustamaalauksen” kohteeksi ja että sen taustalla on yksi tai kaksi naista.