Kohonnut verenpaine alkaa vaurioittaa aivoja jo kolmikymppisillä – yllättävän moni suomalainen ylittää nämä suositusarvot

Terveys

Korkea tai vähintään kohonnut verenpaine on yleinen ja jatkuvasti lisääntyvä vaiva suomalaisten keskuudessa.

Yhteensä noin kahdella miljoonalla kansalaisella on kohonnut verenpaine, mutta vain joka kymmenes heistä on hoitotavoitteessa.

– Joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja samoin lähes joka toisen naisen verenpaine on suosituksia korkeampi. Ilman muuta tämä syö tärkeintä kansallista pääomaamme eli aivoterveyttä, toteaa Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine.

Verenpaine on liian korkea, jos se on mittauksissa 140/90 elohopeamillimetriä tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.

Korkea verenpaine on tärkein aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä. Häiriöitä ovat aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Niihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista. Sairastuneista joka neljäs on työikäinen.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat suuri, mutta eivät ainoa aivoterveysriski, jolle kohonnut tai korkea verenpaine altistaa ihmisen.

Tuoreessa brittitutkimuksessa sen todettiin vaurioittavan jo varhaisesta keski-iästä lähtien aivojen valkeaa ainetta siten, että se saattaa näkyä myöhemmässä elämässä aivojen toiminnan heikkenemisenä.

Professori Roineen mukaan näyttää myös siltä, että kohonnut verenpaine häiritsee valtimoiden jäykistymisen takia aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa.

– Glymfakierto huuhtoo aivoja öisin ja poistaa kudoksiin kertyneitä aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämän huuhtelutoiminnan häiriöiden epäillään olevan yhtenä tekijänä muistisairauksissa.

Verenpaineen pitäminen normaalitasolla onkin tämän takia elintärkeä panostus aivoterveyteen.

– Painettaan ei voi tietää mittaamatta. Mittaaminen on helppoa ja se kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti, Roine suosittelee.

Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Parhaita tapoja hoitaa aivojaan ja verenpainettaan on liikkua säännöllisesti, pitää paino kurissa ja välttää ravinnossa kovia rasvoja ja suolaa.

Tupakoimattomuus ja mahdollisimman niukka alkoholinkäyttö ovat aivoille hyväksi. Myös riittävä uni, palautuminen ja itselle sopivat stressinhallintakeinot ovat pääasioita, jotka edistävät aivoterveyttä läpi elämän.

Aivoliiton Korvaamaton kovalevy kannustaa kuluvalla kaikkia suomalaisia mittaamaan verenpaineensa. Viikon aikana eri puolille maata ilmaantuu noin 200 verenpaineen mittauspistettä, joissa mittauttaminen onnistuu.

Kotimittaus omalla tai lainatulla mittarilla antaa myös tiedon siitä, missä paineen kanssa mennään.