Kirja-arvio: Olavi Ala-Nissilän kirja puolustaa kansanvaltaa ja esittää ratkaisuja osattomuuden ongelmiin

Osattomuuden kasvu luo oivan maaperän tyhjälle populisimille ja syö päätöksentekokykyä rotan lailla, Olavi Ala-Nissilä toteaa uutuuskirjassaan.
Kirja-arvio

Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän Ottakaa mut mukaan – Osallistavaan kasvuun -uutuuskirja on mainio analyysi nykyhetkestä.

Siinä käydään tiiviisti ja ymmärrettävästi, lähes oppikirjanomaisesti, läpi läntisen maailman tämän hetken kipeimmät ongelmakohdat globalisaatiosta ilmastonmuutokseen, kasvavaan velkataakkaan ja moraalikatoon sekä sosiaaliturvan, verotuksen, työllisyyden ja alueellisen kehityksen muutoksiin.

Ala-Nissilän mukaan kaikki nämä uhkaavat lisätä ihmisten välistä eriarvoistumista ja kasvattaa osattomien joukkoa, unohdettua kansaa.

Nämä ilmiöt puolestaan ovat monien uusien ongelmien äitejä.

– Osattomuuden kasvaminen luo oivan maaperän katteettomalle retoriikalle, tyhjälle populismille ja trollaukselle. Ne syövät kansanvallan perustuksia ja kykyä päätöksentekoon rotan lailla, Ala-Nissilä kirjoittaa.

Hän esittää myös kahdeksan teesiä, joiden kautta mahdollisimman monen osallisuus voidaan varmistaa.

Ala-Nissilä toteaa, että osattomiksi joutuneiden tai sen uhan alla elävien ahdinko on osaltaan ajanut politiikan jonkinlaiseen halvaannuksen tilaan sekä Euroopassa että Amerikassa. Päätöksiä ei kyetä tekemään, gallup-demokratia ja retoriikka jylläävät.

Ei tarvitse katsoa sen kauemmaksi kuin naapurimaa Ruotsiin tai Britanniaan. Ranskassa ollaan parhaimmillaan akuutissa poikkeustilassa. Saksassa vaalivoittajia ei saatu hallitusvastuuseen. Yhdysvalloissa ja Venäjällä on omat haasteensa.

– Ollaan vaarallisessa tilanteessa. Päätöksiin ja kompromisseihin ei pystytä.

Ala-Nissilä toteaa, että Suomi on ollut tässä suhteessa myönteinen poikkeus.

– Meillä on voitu tällä hallituskaudella viedä eteenpäin strategisia muutoksia.

Keskustan talousasiantuntijan kirja onkin hänen omien sanojensa mukaan myös kansanvallan puolustuspuheenvuoro.

Kansanedustaja määrittelee osallistavan talouskasvun kirjassaan prosessiksi, jossa erilaisin poliittisin toimin talouskasvun hedelmiä jaetaan laajemmalle joukolle, kuin mitä se automaattisesti hyödyttäisi.

Hänen mukaansa se on myös keskustalaisen ajattelun ydintä. Osallistavaan kasvuun liittyy paitsi ajatus yhteisvastuusta myös jokaisen oma vastuu. Talousasioihin liittyvä moraalikadon yhtenä ilmenemismuotona on juuri kansalaisen oma vastuun

– Alkiokin puhui ensin ihmisen oman selviytymiskyvyn vahvistamisesta ja vasta toisena köyhän asiasta, Ala-Nissilä tulkitsee.

Osallistavaan kasvuun on Ala-Nissilän mukaan osaksi vaalikirja, mutta ei pelkästään sitä.

– Näistä teemoista pitää kyllä vaalien alla keskustella ja paljon. Toivon kuitenkin, että kirja kantaa pidemmälle ihan itsessäänkin.