Kilpisjärvellä mitattiin kesäkuun uusi pakkasennätys
Enontekiön Kilpisjärvellä Käsivarren Lapissa mitattiin alustavien tietojen mukaan torstain vastaisena yönä kesäkuun uusi pakkasennätys Suomessa, kertoi Ilmatieteen laitos Twitterissä.
Saanatunturin havaintoasemalla mitattiin yön aikana alimmaksi lämpötilaksi –7,7 astetta. Havaintoasema sijaitsee tunturin laella noin kilometrin korkeudella merenpinnasta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan asemalla on tehty mittauksia vuodesta 1993 lähtien. Ylipäätään tuntureilla alettiin tehdä mittauksia vasta 1990-luvulla.
Edellinen ennätys oli niin ikään Lapista vuodelta 1962. Tuolloin Inarissa Laanilan asemalla mitattiin kesäkuun 3. päivänä –7 astetta.
Lapissa satoi torstaina myös lunta. Maa oli valkoisena ainakin Inarissa ja Kittilässä. Esimerkiksi Inarin Saariselällä lunta oli puoli kahteen mennessä iltapäivällä satanut viisi senttiä.
Sadealueen ennustettiin liikkuvan päivän mittaan etelämmäksi, ja sateiden ennakoitiin saapuvan perjantain vastaisena yönä Oulun korkeudelle Koillismaalle. Päivystävän meteorologin mukaan lumisateet olivat Koillismaalla yön aikana mahdollisia.
Ilmatieteen laitos julkaisi torstaina myös tilastoja toukokuun säästä. Lukujen mukaan toukokuu oli suuressa osassa maata tavanomaisen lämmin.
Kuun alussa lämpötilat olivat ajankohtaan nähden viileitä, mutta loppukuu oli suurimmaksi osaksi tavanomaista lämpimämpi.
Yli 20 asteen päivälämpötiloja mitattiin maan etelä- ja keskiosissa noin kymmenenä päivänä. Pohjoisessa mittari näytti yli 20 astetta viitenä päivänä. Kuun loppua kohden lämpötilat viilenivät.
Kuukauden ylin lämpötila oli 25,1 astetta. Lukema mitattiin ensin Satakunnassa Kankaanpäässä toukokuun 22. päivänä. Kaksi päivää myöhemmin samaan hellelukemaan päästiin myös Kanta-Hämeen Hattulassa. Nämä olivat toukokuun ainoat hellelukemat.
Kylmintä oli puolestaan Lapissa Enontekiön Näkkälässä, jossa mitattiin –13,4 astetta toukokuun 3. päivänä.
Sademäärältään toukokuu oli monin paikoin tavanomainen tai tavanomaista vähäsateisempi. Pohjois-Lapissa tosin satoi paikoin tavanomaista enemmän ja Utsjoella jopa harvinaisen paljon.
Koko kevään eli maalis-toukokuun keskilämpötilat ja sademäärät olivat ajankohtaan nähden tyypilliset.