Keskustapoliitikot kehuvat Tiilikaisen Mavi-päätöstä – "Ei palkkojakaan makseta milloin sattuu"

Maaseutuvirasto

Keskustan kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen, Aila Paloniemi ja Juha Pylväs kehuvat maatalousministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) siitä, että maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa.

Satoja maanviljelijöitä osoittaa tänään mieltään Helsingissä, sillä Maaseutuvirasto ei ole maksanut maataloustukia ajallaan.

Paloniemen mukaan Maaseutuviraston johtoportaan on aika vetää johtopäätöksensä maanviljelijöiden ahdingosta.

– Tilanne, jossa maanviljelijöiden tukien maksaminen toistuvasti myöhästyy, ei voi jatkua. Ei ihmisten palkkoja tai Kelan etuuksiakaan makseta milloin sattuu. Maaseutuviraston johdon vetoaminen tietojärjestelmien ongelmiin on selittelyä.

Maaseutuviraston johdon vetoaminen tietojärjestelmien ongelmiin on selittelyä.

Aila Paloniemi

Myös Heikkisen mielestä Maaseutuviraston johto on mitä suurimmassa määrin vastuussa maataloustukien viivästymisestä.

– Useat tukihaut ja tukimaksatukset viivästyivät, esimerkiksi viime kevään tukihaku ja syksyn investointituen haku sekä molempien maksatukset. Tämän ovat tavalliset maatalousyrittäjät tunteneet pankkitilillään ja jokapäiväisessä elämässään, Heikkinen toteaa.

Kansanedustajan virkansa lisäksi maatalousyrittäjänä toimiva Pylväs kertoo menettäneensä luottamuksensa Maaseutuvirastoon.

– Keskusteluyhteys ja tiedonvälitys ovat takkuilleet pitkään, vaikka asiasta on useasti muistutettu. Muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut.