"Arvon mekin ansaitsemme" raikasi, kun ykkösministerit saapuivat traktorien keskelle

Maatalouskriisi

”Arvon mekin ansaitsemme” kaikui Helsingin Senaatintorilla, kun tasavallan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) saapuivat kuulemaan talousahdinkoon joutuneiden tuottajien tuskaisaa viestiä.

Torin ja lähiympäristön täyttivät 500–600 traktoria, jokunen jopa Kuusamosta asti. Kehaisipa joku, että paikalla on miljoona hevosvoimaa.

Tuottajia oli torilla poliisin mukaan muutamia tuhansia.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila herkistyi sanomaan hallituksen johdolle, että tilanne on ainutlaatuinen; missään muualla Euroopassa ei ole mahdollista saada maan poliittista johtoa tällaisen joukon keskelle.

Sipilä tunnusti olonsa olevan jopa vähän voimaton. Hänen on vaikea kuvitella omalle kohdalleen tilannetta, jossa tulot ovat nolla.

– Olette vakavalla ja oikealla asialla. Meidän pitää katsoa peiliin, miksi emme saa omia hallinnon velvoitteita kuntoon.

– Tiedän, että tämä porukka ei lähde pikku kitinän takia liikkeelle.

Sipilän mukaan hallitus on kovasti miettinyt, mitä voi tehdä, kun jaettavaa ei ole. Sipilän mukaan kaikkia kiviä käännetään ja valmisteilla on Maaseutuviraston (Mavi) ja Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) yhdistäminen.

Pääministeri aprikoi, löytyykö EU:n suunnasta kriisirahoitusmekanismeja.

Valtion rahakirstua vartioiva Stubb ei luvannut rahaa, mutta kehui, että mielenosoitus on hienoin, mitä hän on Euroopassa nähnyt.

Marttila jätti ministereille pitkäksi luonnehtimansa vaatimuslistan tuottajien aseman kohentamiseksi ja maatalouden puolustamiseksi. Hän sanoi, että tuottajat on nyt autettava rotkon yli.

– Ei voi olla niin, että Sipilän hallitus katkaisee viljelijän selkärangan, talonpoikien etumies katsoi.

Sipilä vakuutti, että niin ei ole.

– Meitä saa vaalikauden lopuksi mitata, onko mitään todellista tapahtunut.

Mielenosoittajat saattelivat ministerit takaisin vieressä sijaitsevaan Valtioneuvoston linnaan kaikkien traktorien pörinällä.

Mielenosoitukseen ehti viime tipassa myös Japanista palannut maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), jonka kone oli myöhässä. Hän kertoi tiedotteellaan jo ennen tuloaan, että ministeriö ottaa Mavin tarkempaan ohjaukseen ja viraston ylijohtaja siirretään sivuun tukien maksatuksista.

Tuottajat ehtivät vaatia Senaatintorillakin ”tennaria” ylijohtajalle, koska tukien maksatus on viivästynyt rutkasti.

Myös Tiilikainen sai Marttilan vaatimuslistan. MTK-johtaja painotti, että maataloudessa on menossa vakavin kriisi miesmuistiin. Tiilikainen korosti, että koko hallituksen on otettava tuottajien tilanne vakavasti.

Marttila vakuutti tuottajien kyllä nousevan, mutta nyt tarvitaan valtion, EU:n ja muiden toimijoiden tuki, jotta ei pudota rotkoon ja menetä ruoantuottamiskykyä. Hän muistutti, että viime vuonna alan yrittäjätulo supistui 40 prosenttia.

Marttila korosti, että myös julkisissa hankinnoissa – päiväkodit, koulut, sairaalat – on turvauduttava kotimaisiin elintarvikkeisiin.

Senaatintori alkoi purkautua traktoreista kello 14 maissa. Ne ehtivät pääosin ulos Helsingistä ennen pahinta iltaruuhkaa.