Keskustanuorten Etelä-Pohjanmaan piiri vaatii turvetuotannon turvaamista

Turvetuotanto

Keskustanuorten Etelä-Pohjanmaan piiri kertoo olevansa erittäin huolestunut turpeentuotannon tulevaisuuden näkymistä.

Suomen päättäjien on turvattava jatkossakin kasvu- sekä kuiviketurpeen asema, piiri vaatii kannanotossaan.

– Vaihtoehtoiset kuivike- ja kasvualustat on tuotettu ulkomailla, eikä niitä ole saatavilla edes tarpeellista määrää. Vaikutukset turpeen alasajosta eivät jää vain Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan sillä on vaikutusta varsinkin puutarhoille koko EUn tasolla.

Viime vuosien aikana energiaturpeen käyttö on vähentynyt merkittävästi veronkorotusten ja hiilipäästökaupan hinnannousun vuoksi. Nyt ovat uhattuna myös kasvu- ja kuiviketurpeen sekä kotimaisen aktiivihiilen tuotanto, piiri toteaa.

– Lulucf asetuksen valmistelussa on otettava järki käteen, eikä saa uhrata kotimaista ruoantuotantoa poliittisesti värittyneiden mielikuvien takia, piirin johtokunnan jäsen Karri Kallio vaatii.

Osa aktiivihiilen tuotannosta on jo siirtynyt Yhdysvaltoihin, jossa sitä tuotetaan kivihiilestä, piirin puheenjohtaja Susanna Laitila huomauttaa.

– Suomalaisella osaamisella voimme tuottaa aktiivihiiltä ympäristöystävällisemmin. Aktiivihiilen mahdollistama puhdas vesi on elinehto koko maailmassa.

Kestävän rahoituksen säädökset on laitettava siihen malliin, että se ei uhkaa edellä mainittuja tekijöitä, etelä-pohjalaisnuoret päättävät.