Keskustanuoret hyväksyi avaruuspoliittisen ohjelman, haluaa pysäyttää ilmastonmuutoksen ja tehdä mielenterveydestä huolehtimisesta uuden normaalin – liittokokous linjasi vaalivuoden tavoitteet

Nuorisojärjestö valitsi Seinäjoen liittokokouksessaan viisi uutta liittohallituksen jäsentä ja kansainvälisten asioiden sihteerin
Keskustanuoret

Ilmastonmuutoksen hillintä on keskustanuorten tärkein tavoite. Seinäjoen liittokokouksessa sunnuntaina hyväksytty tavoiteohjelma asettaa tärkeysjärjestyksen nuorisojärjestön poliittisille tavoitteille.

– Elinkelpoisen planeetan takaaminen tuleville sukupolville on kaiken elämän elinehto. Ilmastonmuutoksen torjuminen on asetettava kaiken poliittisen vaikuttamisen keskiöön, ohjelma linjaa.

Toiseksi tärkeimmäksi tavoitteekseen keskustanuoret asettaa alueiden elinvoimasta huolehtimisen. Kärjessä ovat myös hyvän koulutuksen takaaminen kaikille, perustulon asettaminen uuden sosiaaliturvan pohjaksi, sekä mielenterveydestä huolehtimisen nostaminen normaaliksi osaksi terveydestä huolehtimista.

– Riitämme keskeneräisinä. Suurin ongelma mielenterveyspalveluissa on edelleen niihin liittyvä leimautumisen pelko ja siksi kynnys hakea apua on korkea. Meidän jokaisen pitää muuttaa suhtautumistamme mielenterveysongelmiin. Avun hakeminen mielenterveysongelmiin pitää olla yhtä luonnollista kuin muidenkin terveyspalveluiden käyttö, tavoiteohjelma kirjoittaa.

Vuosi sitten laatimastaan kansalaispalvelusmallista keskustanuoret haluaa ratkaisun asevelvollisuuden tasa-arvo-ongelmiin.

– Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä kohtelee kansalaisia räikeän eriarvoisesti. Jokaisella, sukupuolesta riippumatta, tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet, keskustanuoret linjaa.
Liittokokous hyväksyi myös liiton historian ensimmäisen avaruuspoliittisen linjapaperin. Työryhmän mukaan avaruuspolitiikasta halutaan tehdä yleisesti hyväksytty politiikan lohko.

Avaruusohjelma linjaa sekä avaruusalan koulutuksen että tutkimuksen tärkeydestä, kuin myös avaruuslainsäädännön tarpeesta. Ohjelma perää pelisääntöjä kiertoradan hyödyntämiselle esimerkiksi satelliittien ja avaruusromun suhteen, sekä sotilaallisen käytön rajoittamista.

Keskustanuoret teki myös henkilövalintoja. Järjestö valitsi kaksivuotiskaudelle kansainvälisten asioiden sihteeriksi pirkanmaalaisen Joonas Soukkion. Toisena kansainvälisyyssihteerinä jatkaa Sonja Kouvo kaksivuotiskautensa loppuun vielä vuoden verran.

Soukkio haluaa tehdä kansainvälisestä politiikasta kaikkien yhteisen asian.

– Kansainvälisiin asioihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Toiveena minulla on, että ihmiset löytävät yhteisen suunnan ja yhteisen tavoitteen kansainvälisissä asioissa, Soukkio sanoo.

Liittohallituksen jäseniksi keskustanuoret valitsi kaksivuotiskaudelle kymenlaaksolaisen Siiri Mertakorven, Ari-Veikko Puskan Lapista, Henna Takatalon Varsinais-Suomesta, Pekka Huhtalan Pohjois-Pohjanmaalta ja jatkokaudelle uusmaalaisen Väinö Tuovisen. Vuoden mittaiseen varajäsenen pestiin valittiin Susanna Turunen Pohjois-Karjalasta ja Mikko Tukeva Etelä-Pohjanmaalta.