Keskustan talouspoliittinen työryhmä vaatii yrityksiltä hankintalain hengen noudattamista – "Pk-yritysten mahdollisuuksia päästä markkinoille pitäisi tukea, ei hankaloittaa"
Keskustan talouspoliittinen työryhmä paheksuu toimintakulttuuria, jossa hankintoja ei jaeta lain kannustamalla tavalla pienempiin osiin, vaan toteutetaan niin suurissa kokonaisuuksissa, että suomalaisten pk-yritysten osallistuminen niihin vaikeutuu.
Viime aikoina julkisuudessa on ollut keskustelua niin puhtaanapidon kuin elintarvikkeidenkin kilpailutuksista, joiden kokoluokka on ollut mittava.
– Keskustan talouspoliittinen työryhmä edellyttää, että lainsäätäjän tahtotila helpottaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua kilpailutuksiin otetaan tosissaan kaikissa hankintayksiköissä, sanoo työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi tiedotteessa.
Työryhmä korostaa, että edellisellä vaalikaudella voimaan tullut uusi hankintalaki antaa hyvät lähtökohdat kotimaisille pk-yrityksille.
Yksi hankintalain tavoitteista on, että hankinnat on toteutettava tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.
– Lain mukaan hankinnat on pyrittävä järjestämään siten, että pienet ja keskisuuret yritykset ja muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.
– Näin toimimalla varmistetaan myös se, että markkinat ei keskity liiaksi yhdelle kilpailutuksen voittaneelle taholle, muistuttaa työryhmän jäsen, eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti.
EU:n direktiivi, johon hankintalakikin nojaa, edellyttää jäsenvaltioilta raportointia kolmen vuoden välein kansallisten lakien soveltamisesta ja mainitsee erityisesti pk-yritysten osallistumisen hankintoihin yhtenä seurannan kohteista.
– Koska pk-yritykset ovat mahdollisuus työpaikkojen, kasvun ja innovaatioiden luomisessa, on erittäin tärkeätä tukea niiden pääsyä kotimaan hankintamarkkinoille, korostaa puolestaan työryhmän jäsen Petra Schulze Steinen.
Hanselin ja KL Kuntahankintojen viime vuonna toteutuneen fuusion yhteydessä eduskunnalle vakuutettiin, että tällä ei olisi merkittäviä vaikutuksia pienten ja keskisuurten yritysten osallistumismahdollisuuksiin julkisiin hankintoihin.
Eduskunnan talousvaliokunta painotti fuusiota koskevassa mietinnössään erityisesti hankintalain tarjoamia keinoja yritysten markkinoille pääsyn helpottamiseksi ja pk-yritysten aseman turvaamiseksi.
Talousvaliokunta piti myös tärkeänä lähtökohtana, että pk-yrityskentän asema ja hankintamarkkinoiden keskittymisen välttämisen tavoitteet huomioidaan myös Hanselin toiminnan strategisella tasolla.
Keskustan talouspoliittinen työryhmä edellyttääkin, että Hanselista vastaava kuntaministeri Sirpa Paatero varmistaa omistajaohjauksen avulla, että hankintalain henkeä ja eduskunnan talousvaliokunnan tahtotilaa noudatetaan Hanselin toiminnassa.
– Valtion on näytettävä esimerkkiä hankintalain toteuttamisessa ja pitkäjänteisen reilun kilpailun edistämisessä, kiteyttää Markus Lohi työryhmän viestin.