Keskustan sivistysedustajat: Opiskelijoille, tieteelle ja tutkimukselle sekä taiteilijoille budjettiriihestä erinomaisia päätöksiä

Budjettiriihi

Keskustan sivistysvaliokunnan jäsenet Hilkka Kemppi, Mikko Kinnunen ja Pasi Kivisaari iloitsevat hallituksen budjettiriihessä päättämistä opintotuen tulorajojen nostamisesta, Suomen Akatemian tutkimuksen rahoituksen kuntoon laittamisesta ja taiteen tekijöiden toimeentulon parantamisesta näyttelypalkkiomallin avulla.

– Opintotuen tulorajojen määräaikaisella nostamisella mahdollistetaan opiskelijoiden tehdä enemmän töitä opintojen ohessa. Toimella on monia hyviä puolia: se lisää opiskelijoiden toimeentuloa, nostaa työllisyyttä tuoden apua monen alan, kuten palvelualan kokemaan työvoimapulaan, sekä tuo yhä useamman opiskelijan opintotuen piiriin, Kivisaari toteaa.

Kinnunen sanoo olevan erinomainen asia, että Suomen Akatemian rahoitukseen saatiin budjettiriihessä ratkaisu ensi vuoden osalta.

– Suomen Akatemialla on tärkeä osa maamme tieteen ja tutkimuksen kentässä. Lisäksi on tärkeää mainita, että yritysten uudistumista tukevaa määräaikaista TKI-toiminnan tutkimusyhteistyökannustinta korotetaan ja sen kestoa pidennetään kahdella vuodella.

– Hallitus on tällä kaudella panostanut tieteeseen ja tutkimukseen. Tällä tiellä jatkamme. Onhan korkeatasoinen tutkimus ja osaaminen Suomen voimavara ja sitä se on oltava tulevaisuudessakin, Kinnunen linjaa.

Kemppi korostaa, että nämä ovat tärkeitä toimia ja kertoo iloitsevansa erityisesti TKI-toiminnan tutkimusyhteistyökannustimen edistämisestä.

– Kulttuurikentälle taas näyttelypalkkiomallin saaminen budjettiriihessä on iso parannus. Sen saaminen on ollut Keskustalle tärkeä tavoite ammattilaisten työryhmän yksimielisen esityksen jälkeen. Suuri kiitos valtiovarainministeri Annika Saarikolle ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle näiden asioiden edistämisestä budjettiriihessä.