Keskustan liberaaliryhmä Alde sai uuden nimen – Renew Europe on europarlamentin kolmanneksi suurin vallankäyttäjä

EU-parlamentti

EU-parlamentissa toimivan liberaalidemokraattisen Alden nimi jää historiaan. Keskustan ja RKP:n eurooppalainen viiteryhmä on jatkossa nimeltään Renew Europe.

Englannin kielen sana ”renew” on vapaasti käännettävissä uudistamiseksi, vahvistamiseksi tai elvyttämiseksi.

– Ryhdymme innostuneina rakentamaan vapaata ja reilua Eurooppaa, ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt toteaa.

Nimenvaihdos tuli ajankohtaiseksi, kun ranskalainen Tasavalta liikkelle -puolue liittoutui Alden kanssa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin perustama puolue voitti toukokuun EU-parlamenttivaaleissa 21 paikkaa, jotka osaltaan siivittivät Alden vaalivoittoon.

Vahvasti EU-myönteistä ohjelmaa ajaneet macronilaiset osallistuivat eurovaaleihin nimellä ”Renessanssi”.

Sittemmin tulokkaat ovat pyrkineet määrätietoisesti eroon liberaali-sanasta, sillä Ranskassa termillä on kylmään äärikapitalismiin viittaava kaiku.

Renew Europe on 108 europarlamentaarikollaan EU-parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä oikeistokonservatiivisen EPP:n ja sosiaalidemokraattisia puolueita edustavan S&D:n jälkeen.

Liberaaleja, keskustalaisia ja reformistisia puolueita edustava Renew Europe sai vaaleissa merkittävää vetoapua myös Romanian liberaalipuolueelta, joka sai 8 paikkaa.

Saman verran paikkoja saavutti Espanjassa Ciudadanos-puolue. Britanniasta keskustaliberaali liittouma voitti jopa 17 meppiä.

Keskustasta Renew Europen meppejä ovat Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen. RKP:n europarlamentaarikkona jatkaa Nils Torvalds.