Keskustan Honkonen kiittelee järjen äänen tuloa ääripäiden hallitsemaan ilmastokeskusteluun: "Ihmiskunta, biosfääri tai maailma eivät ole tuhoutumassa"

Ilmastokeskustelu

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen on ollut pitkään huolissaan siitä, että ääripäät vievät ilmastokeskustelua omituisille urille.

Honkosen kaipaama ”järjen ääni” sai kuitenkin puheenvuoron tiistaina, kun Ylellä haastateltiin Maailman Ilmatieteen järjestön pääsihteeriä Petteri Taalasta.

– Arvostettu tutkija muistutti, että käytössä olevat ilmastomallit eivät tuota näkemystä, että maapallo olisi luiskahtamassa epävakaaseen tilaan. Ihmiskunta, biosfääri tai maailma eivät ole tuhoutumassa, muistuttaa Honkonen facebook-päivityksessään.

Ääripäät vievät tärkeää keskustelua ilmastosta omituisille urille. Tiistaina järki puhui, kun Ylen Ykkösaamussa…

Julkaissut Petri Honkonen Keskiviikkona 13. tammikuuta 2021

Ilmastokeskusteluun on Honkosen mukaan sekoitettu ajattelua, joka ei liity ilmastonmuutokseen vaan muihin aatteisiin.

– Kuten Taalas sanoi, ei massojen tarvitse ryhtyä vegaaneiksi, eikä metsien hyötykäyttöä pidä lopettaa. Äärevät henkilöt profiloituvat ilmastonmuutoksen torjujien edustajiksi ja vievät keskustelun epäolennaiseen. Vastareaktiona ilmastonmuutoksen väheksyjät nostavat päätään. Näin ei voi jatkua, hän kirjoittaa.

Petri Honkonen kaipaakin ilmastokeskusteluun luonnon asialla olevaa keskitien väkeä.

– Ykkösasia on vähentää fossiilisen energian käyttöä. Kivihiilen kieltäminen ja biopolttoaineiden lisääminen edustavat kestävää linjaa. Suomalainen luonto ja maaseutu edustavat ratkaisua, eivät ongelmaa, hän muistuttaa.

Petteri Taalas asetti Honkosen mukaan myös metsäkeskustelumme oikeaan perspektiiviin.

– Me suomalaiset olemme kyenneet sitomaan ennätysmäärän hiiltä toteuttamalla ilmastolle hyväämetsienhoitokulttuuria. Ei siitä pidä rangaista, vaan se pitää nähdä esimerkkinä muille maille.

Honkonen korostaa, että Suomessa voimme torjua ilmastonmuutosta onnistuneesti maltillisilla keinoilla ja asenteilla.

– Asiantuntijan ääni rohkaisee. Yhteinen ilmastomme on niin tärkeä asia, ettei sitä saa luovuttaa ääripäiden riepoteltavaksi, hän muistuttaa.

Kommentit (3)

 • Mustikka

  Petteri Taalaksen kannanotto oli kylmää kyytiä Vihreille. Hän asiantuntijana paljasti Vihreiden politiikan mielettömyyden. Taalaksen mukaan metsien talouskäyttö on jo Suomen hyvinvoinninkin kannalta tärkeää eikä sillä ole mitään haittaa ilmaston kannalta: päinvastoin sellua tarvitaan ja sen valmistus siirtyisi vain maihin joissa metsänhoito on Suomea huonompaa, siten Vihreiden politiikka tässäkin suhteessa on haitallista ilmastomuutoksen kannalta.

 • Lukija23

  taalaksen petterin suu suols varomattomija virkkeitä.
  yllytti hällävälin harrastajia jatkamaan vastuutonta tuhlaustaan.

 • Lukija4

  Maailman Ilmatieteen järjestön pääsihteerin Petteri Taalaksen sanomaa on sitä todellisuutta, jota on muistettava korostaa kaiken aikaa – se on kokonaan eri asia kuin vihreiden lietsoma ilmastohysteria – toinenkaan ääripää ei edusta reaalimaailmaa – Taalaksen sanoma on selkeästi näiden välissä olevaa ja ihmisten arkista toimintaa tukeva asiantuntijan näkemys.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen