Keskustan Honkonen kiittelee järjen äänen tuloa ääripäiden hallitsemaan ilmastokeskusteluun: "Ihmiskunta, biosfääri tai maailma eivät ole tuhoutumassa"

Ilmastokeskustelu

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen on ollut pitkään huolissaan siitä, että ääripäät vievät ilmastokeskustelua omituisille urille.

Honkosen kaipaama ”järjen ääni” sai kuitenkin puheenvuoron tiistaina, kun Ylellä haastateltiin Maailman Ilmatieteen järjestön pääsihteeriä Petteri Taalasta.

– Arvostettu tutkija muistutti, että käytössä olevat ilmastomallit eivät tuota näkemystä, että maapallo olisi luiskahtamassa epävakaaseen tilaan. Ihmiskunta, biosfääri tai maailma eivät ole tuhoutumassa, muistuttaa Honkonen facebook-päivityksessään.

Ääripäät vievät tärkeää keskustelua ilmastosta omituisille urille. Tiistaina järki puhui, kun Ylen Ykkösaamussa…

Julkaissut Petri Honkonen Keskiviikkona 13. tammikuuta 2021

Ilmastokeskusteluun on Honkosen mukaan sekoitettu ajattelua, joka ei liity ilmastonmuutokseen vaan muihin aatteisiin.

– Kuten Taalas sanoi, ei massojen tarvitse ryhtyä vegaaneiksi, eikä metsien hyötykäyttöä pidä lopettaa. Äärevät henkilöt profiloituvat ilmastonmuutoksen torjujien edustajiksi ja vievät keskustelun epäolennaiseen. Vastareaktiona ilmastonmuutoksen väheksyjät nostavat päätään. Näin ei voi jatkua, hän kirjoittaa.

Petri Honkonen kaipaakin ilmastokeskusteluun luonnon asialla olevaa keskitien väkeä.

– Ykkösasia on vähentää fossiilisen energian käyttöä. Kivihiilen kieltäminen ja biopolttoaineiden lisääminen edustavat kestävää linjaa. Suomalainen luonto ja maaseutu edustavat ratkaisua, eivät ongelmaa, hän muistuttaa.

Petteri Taalas asetti Honkosen mukaan myös metsäkeskustelumme oikeaan perspektiiviin.

– Me suomalaiset olemme kyenneet sitomaan ennätysmäärän hiiltä toteuttamalla ilmastolle hyväämetsienhoitokulttuuria. Ei siitä pidä rangaista, vaan se pitää nähdä esimerkkinä muille maille.

Honkonen korostaa, että Suomessa voimme torjua ilmastonmuutosta onnistuneesti maltillisilla keinoilla ja asenteilla.

– Asiantuntijan ääni rohkaisee. Yhteinen ilmastomme on niin tärkeä asia, ettei sitä saa luovuttaa ääripäiden riepoteltavaksi, hän muistuttaa.