Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri haluaa, että susien kannanhoidollinen metsästys aloitetaan heti – "Ihmisiin kohdistuvien vahinkojen syntyminen on vain ajan kysymys"

Metsästys

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri patistaa hallitusta suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisessa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on suhtautunut myönteisesti aloitukseen, mutta piirin mukaan asia ei etene riittävän nopeasti. Piiri näkee, että kannanhoidollinen metsästys on ainut tapa sekä susien määrän säätelyyn ongelma-alueille että susien ihmisarkuuden lisäämiseen.

Etelä-Pohjanmaan piiri kertoo, että viime viikoilta on uutisoitu useita susien hyökkäyksiä kotieläimiä kohtaan.

Piirin tiedotteen mukaan esimerkiksi viime viikolla susi raateli nuorta koiraa Teuvalla. Pysyvään asutukseen oli vain 1,5 kilometriä eikä susi pelästynyt koiransa apuun tullutta omistajaa. Kurikassa Lahontiellä olevalla maatilalla susi tai sudet raatelivat puolestaan useita lampaita.

Esimerkkejä löytyy piirin mukaan myös siitä, ettei susien liikkumista rajoita sähköiset susiaidat ja susia on tunkeutunut jopa pihalaitumiin ja karjatiloihin. Ihmisiin kohdistuvien vahinkojen syntyminen on vain ajan kysymys. Näköhavaintoja susista on viikoittain. 

Piirin mukaan lokakuussa alkavalla hirvenmetsästyskaudella riski koirien menetykseen on suuri, sillä tänä vuonna metsästäjillä ei ole käytettävissä edes pienen avun tuonutta susien paikkatietojärjestelmää.

Etelä-Pohjanmaan keskusta huomauttaa, että edellisinä vuosina on voinut tarkistaa onko pannalla varustettu susi mahdollisesti metsästysalueella. Luke luopui tänä vuonna susien pannoittamisesta ja paikkatietojärjestelmästä.

Lisäksi piiri kannustaa poliisiviranomaisia käyttämään heille suotua oikeutta poistaa häiriökäyttäytyvät sudet poliisilain perusteella.

Tiedotteen mukaan ihmisiä pelkäämättömät yksilöt eivät toteuta lajityypillistä käyttäytymistä, joten ne tulee poistaa välittömästi vaaraa aiheutettuaan.