Keskustalaiselta työmarkkinajohtajalta talousvaroitus: Mitä tapahtuisi, jos Suomeen saapuisi 200 000–500 000 työikäistä ihmistä?

Työmarkkinat

Suomenmaan blogisti Ville-Veikko Rantamaula varoittaa kirjoituksessaan taloudellisesta ja työmarkkinapoliittisesta skenaariosta, jossa Suomeen kohdistuu yhtäkkiä valtava maahanmuuton aalto.

– Näimme jo vuonna 2015, että tänne voi tulla yllättäen isojakin ihmismassoja.

– Mitä tapahtuisi, jos Suomeen saapuisi yhtäkkiä vaikkapa 200 000–500 000 työikäistä ihmistä?

Keskustalainen työmarkkinajohtaja Rantamaula toteaa, ettei Suomessa ole kunnolla varauduttu tällaisiin skenaarioihin.

– Julkisessa keskustelussa on ollut esillä erilaiset avaukset muun muassa lupaprosessien nopeuttamisesta, palkka-aleista ja muista keinoista, joilla työllisyyttä saataisiin parannettua.

– Työmarkkinoiden osalta on kuitenkin pohdittava laajemmasta näkökulmasta. Eli sitä, miten edellä kuvattu tilanne voi haastaa koko hyvinvointiyhteiskunnan ja sosiaaliturvajärjestelmämme tulevaisuuden, hän katsoo.

Tradenomiliiton edunvalvontajohtajana ja Akavan varapuheenjohtajana toimiva helsinkiläinen Rantamaula pitää jouston lisäämistä hyvänä ratkaisuna maahanmuuttajien työllistämiseen.

– Suomesta kannattaa tehdä maahanmuuttaijlle joustava, ei holhoava ja tukien varassa toimiva työmarkkina. Tällä tavalla saavutetuista eduista ei ehkä tarvitse tinkiä ja samalla varmistamme sen, että saamme kaiken potentiaalin käyttöön, jota maahamme tulijoilla on tarjota.

Rantamaula laskee realiteettien pohjalta muutamia mahdollisia toimenpiteitä.

– Vähemmän koulutusta edellyttävissä tehtävissä työn hinta saa korostuneen merkityksen työnantajan tehdessä rekrytointipäätöstä. Suomen kieltä taitamattomat ja vain lyhyen ajan maassa olleet maahantulijat työllistyvät koulutustaustasta riippumatta useimmiten juuri tällaisiin tehtäviin.

– Jotta saamme hyödynnettyä kaiken tarjolla olevan osaamisen, voisi sitä edesauttaa myös työehtosopimustasolla. Yhtenä keinona tilapäinen jousto sopimusten vähimmäispalkasta tai vaikkapa jopa lainsäädännön tasolla oma minimipalkkamalli maahanmuuttajille, hän pohtii.

Päätöksiä näistä monimutkaisista ja vaikeistakin aiheista on tehtävä jo ennenkuin tilanne on niin sanotusti sylissä, Rantamaula sanoittaa.

– Jollemme onnistu maahanmuuttajien nopeassa työllistämisessä, se tarkoittaa käytännössä työssäkäyvien maksurasituksen radikaalia nousua.

–Sillä puolestaan on vaikutusta kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin, joka osaltaan saattaa lietsoa maahanmuuttovastaisuutta. Ja sitä emme halua, Rantamaula jyrähtää.

Kommentit (4)

 • Lukija91

  Rantamaulan esittämässä vaihtoehdossa jäisivät kotimaiset suoritustason työnhakijat pysyvästi
  työttömyyskortistoon. ulkomaisen halpatyövoiman korvatessa heidät. Tästä kärsisi taas palveluala asiakkaiden ostovoiman katoamisena. Kalliimmaksi tämä vaihtoehto yhteiskunnalle tulisi. Tietysti jotkut työnantajat tästä hyötyisivät. Kotimaiselle palvelutuotannolle olisi tämä katastrofi.

  • Lukija90

   Hyvin pöhkö esitys. Mitä tulevaa tällä ulostulolla halutaan aurata? Eikö jo uskota ettei Euroopan isoissa maissa maahantulleet ole häävisti työllistyneet? Oppikaa eletystä elämästä muualla. Toimeentulotuki pomppaisi pilviin tämän Rantamaulan kaavailuissa. Omat työttömät jäisivät Mopen osille. Monet sosiaaliongelmat moninkertaisiksi. Rikollisuus kasvaisi rajusti. Ruotsin jättiongelmat siis hetkessä meille. Täytyy ihmetellä kuinka ko.juttuja saa tänne kirjoitella noin vaan.

 • Lukija55

  Heti kun keskustellaan maahanmuutosta, niin -vastaiset heräävät. Suomen väkiluku lähtee laskuun nykyisellä syntyvyydellä vuonna 2031. Työikäistä väestöä on silloin 60%, joten työllisyysaste laskee huomattavasti. Työttömiä alle 40-vuotiaita on tällä hetkellä noin 100 000. Heidän saamisensa töihin kattaisi vain työikäisten määrän laskun, joten uusiin oleviin työpaikkoihin ei saada tekijöitä. Tuohon ei pidä sekoittaa muukalaisvihaa.

 • Lukija64

  Onkohan lukijoilla 90 ja 91 vaikeuksia ymmärtää Rantamaulan sanomisia ja tuossa kirjoitettua tekstiä vai mistä tuommoinen johtuu. Koettakaa nyt pinnistellä, jos ei kertalukemisella aukea.
  Tosi fiksua pohdintaa, monelta kantilta Rantamaulalta. Lisää tällaista Keskustaan !
  Milloinkas meillä on ns suomalaisten työttömyys ollut 0 % ? Pitäisiköhän sen olla minuusmerkkinen ennenkuin tänne ketään hommiin saisi tulla ?
  Huh huh !

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen