Keskustajohtaja Kulmunilta terveiset hallituskumppaneille: ”Vanhan haukkumisesta ei löydy eteenpäin vievää sidettä” – esittää kolme toivetta jatkoa varten

Politiikka

Hallitusyhteistyön riitaisuuden taustalla on ollut se, että viime vaalikaudella oppositiossa istuneet puolueet ovat jatkuvasti korostaneet nykymenon erilaisuutta verrattuna Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni arvioi.

– Meillä on ollut yleisempää ilmapiiriin liittyvää kipinöintiä. Hallitus on näyttäytynyt riitaisena, Kulmuni kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Valtiovarainministeriksi siirtyvä Kulmuni painottaa, että edellisen hallituksen vastustaminen ei ole kestävä argumentti tai motiivi millekään uudelle hallitukselle.

– Jokaisen hallituksen, joka aidosti haluaa onnistua, tulee ponnistaa omin avuin. Niin tämänkin hallituksen on seistävä omilla jaloillaan, Kulmuni korostaa.

– Tie, jota on nyt lähdetty kulkemaan, on nopeasti loppuun kuljettu. Ainoastaan oman uuden rakentaminen on kestävää, keskustajohtaja linjaa.

Kulmuni toivoo, että keskustan hallituskumppanit ymmärtäisivät, että ”vanhan haukkuminen” ei voi olla hallitusta koossapitävä side.

Hallituskriisin sävyttämää viime viikkoa Kulmuni pitää ”yksiselitteisesti karmeana”.

Hänen mukaansa pääministeri Rinteen ajautuminen Posti-vyyhdin keskelle oli viemässä hallitukselta toimintakyvyn. Peli oli vihellettävä poikki.

Kulmuni toivoo, että Marinin hallitus on Rinteen hallitusta valmiimpi selviämään vaikeaksi ennakoidusta työmarkkinakeväästä.

– Hallituksesta käsin sen ymmärryksen antaminen, että nyt on oikein luvan kanssa paikka vetää kotiinpäin, johtaa itseään toteuttavaan kehään. Neuvottelut vaikeutuvat, kun on ennalta luotu odotus, että hallituksen – tai sen joidenkin puolueiden kautta asia tulee hoidettua paremmin, Kulmuni viittaa menneeseen.

Lisäksi Kulmuni huomauttaa, että uusien työllisyystoimien linjaaminen osuu ensi keväälle.

Toimia on tähän mennessä valmisteltu kolmikantaisissa työryhmissä.

– Näen asian niin, että viimekätinen vastuu tässä asiassa on yksin maan hallituksella. Mikäli tuloksia kolmikantaisesti ei synny, tulee päätöksiä syntyä yksin hallituksen voimin.

Kulmuni haluaa myös palauttaa valtion omistajaohjauspolitiikan uskottavuuden.

– Valtion omistajaohjauspolitiikka ei ole minkään yksittäisen ministerin omistajaohjauspolitiikkaa vaan valtion omistajapolitiikkaa, Kulmuni painottaa.