Keskustaedustajat murehtivat Ylen maakuntatoimitusten tilannetta – "Haaskalinnut tanssivat jo Ylen haudalla"
Keskustan kansanedustajat Vesa Kallio ja Olga Oinas-Panuma paheksuivat voimakkaasti Yleisradion säästökuuria Yle-veron muutoksista käydyssä lähetekeskustelussa keskiviikkona.
Kallio suri erityisesti Ylen maakuntatoimitusten tilannetta. Keskustaedustajan mukaan valtiontalouden säästötalkoisiin Ylen osalta osallistuvat käytännössä Yleltä irtisanottavat työntekijät ja heidän perheensä.
– Se, mikä on vähemmän näkynyt julkisuudessa, on, että merkittävä osa henkilöstövähennyksistä kohdistuu jo valmiiksi kuiviksi puristettuihin Ylen aluetoimituksiin. Ilmeisesti lähes 80 tehtävää lakkaa aluetoimituksissa.
Kallio huomautti, että Ylen aluetoimintaa on murennettu jo vuosia.
– Aiemmin vahvat maakuntaradiot on ajettu alas yhdistämällä toisilleen vieraiden maakuntien ohjelmia samaan lähetykseen, esimerkiksi Etelä-Karjala ja Kymenlaakso sekä Keski-Suomi ja Etelä-Savo. Myös alue-tv-uutisia on lyhennetty, ja niistä on poistettu uutisankkurit.
Alueita koskevat vähennykset ovat Kallion mukaan suhteellisesti suurempia kuin Pasilassa, vaikka parlamentaarisen sopimuksen henki oli, että alueellisen uutisoinnin tulee olla jatkossakin merkittävässä roolissa.
– Voidaan kysyä, ovatko Ylen säästötalkoiden alullepanijat tässä salissa tähän tilanteeseen tyytyväisiä. Paikallinen uutisointi vähenee ja valtakunnan tasolle on tarjolla uutta, mikä ei varmaankaan kaikilta osin miellytä, varsinkaan siellä salin oikealla laidalla, Kallio napautti.
Keskustan Olga Oinas-Panuma piti Ylen säästöjen osalta surullisimpana keskustelua, jota Ylen ympärillä on käyty.
– Voisi sanoa, että haaskalinnut tanssivat jo mielissään Ylen haudalla ja hekumoivat koko puljun lihoiksi laittamisesta. Toivottavasti nämä haaveet eivät toteudu.
Oinas-Panuma muistutti, että Yle on olemassa sen takia, että ihmiset saavat luotettavaa ja riippumatonta tietoa maailmassa, jossa lisääntyy epävakaus, vaihtoehtoiset totuudet, feikkisivustot ja disinformaatio.
– Some on täynnä propagandaa, omista arvoista ja lähtökohdista tehtyjä videoklippejä, jotka karrikoivat ja kärjistävät, ja tätä vastaan vapaa media taistelee. Ammattijournalistien tekemälle tiedonvälitykselle on tilausta nyt ja täytyy olla tilausta myös tulevaisuudessa.
Oinas-Panuman mukaan Yle-leikkauksella annetaan helpotusta muutokselle kohti klikkimediaa ja identiteettipolitiikan tarpeita.
– Meillä on oltava myös media, joka kertoo myös niistä asioista, jotka eivät välttämättä ole kaupalliselle medialle niin kiinnostavia aiheita, myös niistä aiheista, jotka eivät kiihota somekeskustelua äärimmilleen. Ei voi täysin poissulkea myöskään sitä, minkälainen on Ylen merkitys meidän huoltovarmuuden ja turvallisuuden kannalta.
Oinas-Panuman mukaan olennaista on nyt, millä tavalla Yle toimeenpanee säästöt ja miten omistajaohjausta käytetään.
– Maakuntatoimituksista leikkaaminen vähentäisi alueellista uutisointia ja kolahtaisi suoraan paikallisiin ihmisiin. Leikkausten sijasta maakuntatoimituksia olisi ehkäpä järkevää vahvistaa.
Oinas-Panuma tähdensi, että poliitikkojen tehtävä ei ole nyt eikä tulevaisuudessakaan sanella, mistä media saa kirjoittaa ja millä tavalla. Silloin oltaisiin matkalla kohti orbánilaista yhteiskuntaa,
– Ja sitä minä en halua, ja toivottavasti eivät muutkaan tässä salissa.
Kovia leikkauksia vaatineina ”ylensyöjinä” kunnostautuneet perussuomalaiset purkivat tuohtumustaan keskustalaisten puheenvuoroihin ja syyttivät keskustaa parlamentaarisesta sovusta lipeämisestä ja kaksilla rattailla ajamisesta.
– Ja sanonpa vielä senkin, että tämä parlamentaarinen perinne, mikä Yleisradion liittyy, on mielisairas. Mielisairas. On täysin kestämätöntä, että siihen vaaditaan koko eduskunnan lähes yksimielinen kanta eduskuntaryhmien välillä, että Yleisradiolta voidaan sopeuttaa euron euroakaan, perussuomalaisten Miko Bergbom pauhasi.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) piti keskustalaisten puheenvuoroja yliampuvina. Purra arvioi, että taustalla voi olla jonkinlaista Washington Monument ‑syndroomaa, jossa säästöjä kohdistetaan näkyvimpiin tai arvostetuimpiin palveluihin kansalaisten kiukun lisäämiseksi.
– Mutta mikäli Yle on itse päättänyt tehdä säästötoimia esimerkiksi maakuntatoimituksiin, niin se ei ole hallituksen eikä tämän parlamentaarisen ryhmänkään päätäntävallassa. Toisaalta me olemme hyvin tarkasti olleet kaikki sitä mieltä, että poliitikot eivät puutu Yleisradion toimintaan, joten näihin puuttuminen mitä ilmeisemmin sitä olisi, Purra totesi.