Keskusta koolla Kouvolassa – tästä alkaa Kaikkosen tai Kulmunin aika

Puheenjohtajaehdokkaat vastaavat Suomenmaan kysymyksiin
Keskusta

Puolustusministeri Antti Kaikkonen haluaa palauttaa keskustaväen itseluottamuksen. Elinkeinoministeri Katri Kulmuni pyrkii luomaan keskustalaisille toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Toinen heistä valitaan keskustan puheenjohtajaksi. Ehdokkaita yhdistää ainakin se, että he suuttuvat epäoikeudenmukaisuudesta. Lue, mitä muuta Kaikkonen ja Kulmuni vastaavat Suomenmaan kysymyksiin.

Miksi haluat keskustan puheenjohtajaksi?

Kaikkonen: Haluan palauttaa keskustaväen itseluottamuksen, sillä Suomi tarvitsee nyt Keskustaa. Tarvitaan Keskusta, joka arvostaa työn tekemistä, yrittämistä ja itsensä kehittämistä, ja jolla on sydäntä myös heikompiosaisille.

Kulmuni: Koska Keskusta on minulle rakas. Puolueen heikko kannatus huolettaa ja haluan tehdä osaltani kaiken sen nostamiseksi. Keskusta on toivonliike ja sen pitää pystyä tarjoamaan ihmisille tulevaisuudenuskoa ja näköaloja, missä tahansa nämä asuvat. Ihmisille pitää luoda toivoa paremmasta.

Mikä on keskustassa parasta?

Kaikkonen: Meillä kunnioitetaan erilaisia näkemyksiä. Pidän Keskustan kansanläheisyydestä, elämänmakuisuudesta ja rosoisuudestakin.

Kulmuni: Aate ja ihmiset. Kovaa työtä tekevät kentän puurtajat, jotka aina jaksavat tehdä työtä yhteisen kansanliikkeen puolesta.

Millaiset ovat johtajataitosi?

Kaikkonen: Johtamiskokemusta on kertynyt niin Keskustanuorten, ulkoasiainvaliokunnan kuin Uudenmaan piirin puheenjohtajuuksista. Viimeisin johtajakokemus on Keskustan eduskuntaryhmän johtaminen. Se ei ollut aivan helppo tehtävä, mutta palautteen perusteella se taisi sujua varsin hyvin. Olen tyyliltäni kuunteleva ja keskusteleva, ja tavoitteeni on aina olla joukkoja kokoava voima.

Kulmuni: Olen johtajana selkeä, mahdollistava ja innostava. Haluan, että vastuut ovat selkeät ja asiat etenevät. Luotan ihmisiin. Yhteinen päämäärä ja vastuu sitouttavat ihmisiä.

Haluaisitko puheenjohtajana valtiovarainministeriksi?

Kaikkonen: En ole tekemässä mitään äkkiliikkeitä. Ministeri Mika Lintilä on tehnyt aivan kelpo työtä, ja pidän tärkeänä, että hän jatkaa vähintäänkin EU-puheenjohtajuuskauden tehtävissään. Asiaa kannattaa senkin jälkeen rauhassa harkita ja pohtia, mikä on Keskustan kannalta viisainta.

Kulmuni: Puheenjohtajalla täytyy olla valmius ja kyky kaikkiin mahdollisiin tehtäviin, joita vastaan tulee. Tärkeintä on saada Keskustan kannatus nousuun. Ministeriruletti ei ole ajankohtainen.

Suomalainen syö noin 80 kiloa lihaa vuodessa. Pitäisikö lihansyöntiä vähentää, ja jos, niin mistä syystä?

Kaikkonen: En lähtisi puuttumaan ihmisten lautasten lihaosuuksiin. Toivoisin, että lautasilla suosittaisiin kotimaisia vaihtoehtoja. Brasilialaista tuontilihaa emme tarvitse.

Kulmuni: Toivon, että ihmiset syövät monipuolisesti ja sesonkien mukaisesti. Jos lautasella on kotimaisia vihanneksia, juureksia ja kalaa, ruokavalio terveellistyy huomaamatta. Itse syön myös kotimaista lihaa.

Koetko ahdistusta ilmastonmuutoksesta?

Kaikkonen: En ole ahdistunut, mutta emme voi ilmastonmuutosta sivuuttaa. Koen huolta ympäristön ja ilmaston tilasta, mutta en halua olla luomassa lamaannuttavaa ahdistuksen ilmapiiriä, vaan tekemisen meininkiä. Pidän tärkeänä kestävää luontosuhdetta, ihmisen ja luonnon sopusointua. Siihen kuuluu suomalaisen maa- ja metsätalouden vankka puolustaminen.

Kulmuni: Koen siitä huolta ja ajattelen, ettei ihmisiä pidä pelotella epätoivoon. Keskustan pitää antaa ilmastonmuutokseen ratkaisuja. Keskusta haluaa irrottautua fossiilisista polttoaineista ja silloin esimerkiksi muovi pitää korvata kotimaisella puupohjaisilla kuiduilla. Keskustan vihreys on syvää juurevuutta ja sopusointua ympäröivän luonnon kanssa. Haluamme asiat paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle.

Keskusta on sivistyspuolue. Miten tämä näkyy tai miten sen pitäisi näkyä?

Kaikkonen: Suomen nousun takana on koulutus ja Keskustalla on ollut tässä tarinassa vahva rooli. Nyt rooliamme koulutuspolitiikassa pitää vahvistaa. Koulutuksen tulee olla kaikkien ulottuvilla ja jokaisen tulisi olla koulutuksen piirissä.

Kulmuni: Keskustalle sivistys on syvä perustavanlaatuinen arvo. Sivistys ei ole vain koulupolkua, vaan myös sydämen sivistystä ja elämänkokemuksen tuomaa viisautta. Sivistys on paras keino taistella toivottomuutta ja eriarvoisuutta vastaan. Keskustalle sivistys on myös aluepoliittinen kysymys. Jokaisella täytyy olla oikeus ja mahdollisuus hyvään ja laadukkaaseen koulutukseen.

Millaista on keskustan arvojen mukainen suhtautuminen pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin?

Kaikkonen: Keskustan linjan pitää olla tiukka, mutta oikeudenmukainen. Aidosti hädässä olevia on autettava, mutta koijareita tai rikollisia emme maahamme kaipaa.

Kulmuni: Keskusta auttaa hätää kärsiviä, sodan raunioista tulevia ihmisiä. Kannamme turvapaikkapolitiikassa oman vastuumme, mutta emme suvaitse järjestelmän väärinkäyttämistä. Rikollisia emme auta.

Kannatatko Suomen Nato-jäsenyyttä?

Kaikkonen: En, mutta mahdollisuus siihenkin on hyvä pitää olemassa, jos joskus haluaisimme arvioida tilannetta toisin. Hallitusohjelmassa on hyvät kirjaukset Nato-yhteistyöstä. Suomen ja Ruotsin nykyinen asema ja linja on ollut omiaan luomaan vakautta Pohjois-Eurooppaan.

Kulmuni: Suomella on syytä olla aina mahdollisuus hakeutua sotilasliiton jäseneksi. Jos Nato-jäsenyyteen koetaan joskus tarvetta, toivon, että asiasta järjestetään kansanäänestys.

Pidätkö kaupungistumisen kiihtymistä uhkana keskustalle?

Kaikkonen: En, mutta tasapainoinen aluekehitys on paljon parempi vaihtoehto kuin holtiton kaupungistuminen. Ei ole pääkaupunkiseudun ihmistenkään etu, että asuminen kallistuu, liikenne ruuhkautuu ja palvelut sakkaavat. Samaan aikaan maaseutu autioituu ja asuntojen arvot romahtavat.

Kulmuni: Kaupungistuminen on käsittääkseni jossain muodossa jatkunut aina, viimeisen kymmenen tuhatta vuotta. Kun keskusta pärjää, se pärjää kaikkialla, pienemmissä ja suuremmissa paikoissa – ja kun liikkeellä menee huonosti, kannatus laskee kaikkialla.

Keskustan kannatus on Helsingissä muutaman prosentin luokkaa. Pitääkö asia hyväksyä vai tehdä sille jotain?

Kaikkonen: Eihän tämä ole millään tasolla mieluisa tai hyväksyttävä tilanne. Meidän tulee selkeyttää viestiämme ja päästä pois vastakkainasettelusta maaseudun ja kaupunkien välillä.

Kulmuni: Keskustan kannatus on laskenut viimeiset viisitoista vuotta pääkaupunkiseudulla, virheitä on siis tehty. Paikallisiin kysymyksiin täytyy puuttua. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi asumisen kalleus, päivähoitopaikkojen saaminen ja työmatkoihin käytetty aika ovat teemoja, joihin Keskustan pitää tarjota ratkaisuja.

Onko keskustan pitkän linjan tavoite vastikkeettomasta perustulosta mielestäsi lopullisesti haudattu?

Kaikkonen: Sosiaaliturvaa kannattaa selkeyttää ja kehittää perustulon suuntaan, mutta ehkä meidän olisi syytä hyväksyä edes jonkinlainen vastikkeellisuus. Vähintäänkin nyt se, että työikäiset ja työkykyiset ihmiset olisivat työmarkkinoiden käytettävissä.

Kulmuni: Ei ole. Keskustan hyväksymä malli kannustavaksi perustuloksi olisi valtava harppaus kohti yksinkertaista ja vahvaa perusturvaa, joka mahdollistaa aina työnteon ja sitä kautta nousun pienituloisuudesta eteenpäin.

Viime vuosina on keskusteltu sekä kolmosoluen siirtämisestä Alkoon että viinien tuomisesta ruokakauppoihin – mitä linjaa itse kannatat?

Kaikkonen: Uusi alkoholilaki on vasta tullut voimaan, nyt pitää rauhassa katsoa, miten se toimii. Henkilökohtaisesti ajattelen, että pidemmällä tulevaisuudessa viinien myymistä valvotusti ruokakaupoissa voisi harkita. Keskustan puheenjohtajana edustaisin sitä linjaa, minkä puoluekokous päättää.

Kulmuni: Kyllä kolmosolut kauppaan kuuluu. Teoriassa viinit voisi tuoda kauppoihin, mutta jos ja kun se murtaa Alkon monopolin ja romahduttaa koko järjestelmän, en kannata sitä.

Pyörivätkö työasiat aina mielessäsi, vai millaisissa tilanteissa pystyt vaihtamaan vapaalle?

Kaikkonen: Nautin työasioiden pohtimisesta, mutta välillä politiikkakin kannattaa laittaa sivummalle. Läheisten ja ystävien kanssa vietetty aika, jalkapalloharjoitukset ja luonnossa liikkuminen virkistävät mieltä aika tehokkaasti.

Kulmuni: Melkeinpä. Uutisia katsoessa työasiat tulevat mieleen. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on minulle elämäntapa ja olen hurjan kiitollinen, että saan tehdä sitä työkseni. Parhaiten työasiat pyyhkiytyvät pois mielestä uima-altaassa. Siellä ei kuule kuin veden solinaa eikä puhelinta voi jatkuvasti silmäillä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen, 45

Paikkakunta: Tuusula.

Perhe: Kaksi sijaislasta.

Mitkä ovat kolme arvojasi parhaiten kuvaavaa sanaa? Ihmisyys, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo.

Mikä oli viime kesän paras hetki? Sanottakoon se, kun sain valmiiksi ”Keskustan Kaikkonen – tie ja teesit” -pamflettini.

Kenen puoleen käännyt, kun sinulla on tarve uskoutua? Minulla on onnekseni useita läheisiä ystäviä, joiden kanssa pystyn asioita perkaamaan.

Mistä suutut? En helposti suutu, mutta jos suutun, niin epäoikeudenmukaisuudesta.

Mistä tulet onnelliseksi? Pienistä asioista, kuten hyvistä hetkistä läheisten kanssa tai luonnon rauhasta.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni, 32

Kotipaikkakunta: Tornio.

Perhe: Puoliso.

Mitkä ovat kolme arvojasi parhaiten kuvaavaa sanaa? Ahkeruus, periksiantamattomuus, iloisuus.

Mikä oli viime kesän paras hetki? Viikon loma.

Kenen puoleen käännyt, kun sinulla on tarve uskoutua? Äidin.

Mistä suutut? Valehtelusta ja epäoikeudenmukaisuudesta.

Mistä tulet onnelliseksi? Hyvästä ruuasta, luonnosta, kiireettömyydestä, ystävistä, perheestä, yllätyksistä, liikunnasta ja kulttuurista.