Keskon Helander: Kiristynyt kilpailu yksi syy Lähikaupan ostoon

Myymäläverkon jatkosta päätöksiä vasta kaupan varmistuttua
Lähikauppa

Keskon pääjohtaja Mikko Helander ei halua vielä arvioida, kuinka paljon myymälöitä mahdollisesti karsitaan Suomen Lähikaupan siirtyessä Keskon omistukseen.

Kauppaverkostoon liittyviin kysymyksiin palataan vasta sitten, kun kaupalle on saatu Kilpailuviraston hyväksyntä, Helander sanoi Keskon tiedotustilaisuudessa.

Myös bonusjärjestelmien jatko selviää Helanderin mukaan vasta kaupan varmistuttua.

Suomen Lähikauppa on nyt mukana eri kauppaketjujen yhteisessä Pins-järjestelmässä, K-ryhmällä on oma K-Plussa-kanta-asiakasohjelmansa.

K-ryhmällä on nykyisin noin 600 K-ruokakauppaa, Suomen Lähikaupalla 643 Siwaa ja Valintataloa.

Monin paikoin ketjujen myymälöitä on lähellä toisiaan.

Matkahuollon ja Suomen Lähikaupan välinen sopimus postipakettien välittämisestä siirtyy kaupan mukana uudelle omistajalle, joka päättää yhteistyön jatkosta.

Kilpailun kiristyminen on Helanderin mukaan yksi syy tänään julkistettuun yrityskauppaan. Hän perusteli tätä sillä, että hankintavoimalla on iso merkitys päivittäistavarakaupan kilpailussa.

Helander huomautti, että myös S-ryhmä on takavuosina kasvattanut markkinaosuuttaan yritysostoin hankkimalla muun muassa Elannon ja Suomen Spar-kaupan.

Lidlin markkinaosuus Suomessa taas on kasvanut reilun kymmenen vuoden aikana yli seitsemään prosenttiin.

Siwat ja Valintatalot siirtyvät Keskon omistukseen, kun Keskon tytäryhtiö Ruokakesko ostaa Suomen Lähikaupan pääomasijoittaja Tritonilta. Velaton kauppahinta on noin 60 miljoonaa euroa.

Osto kasvattaa K-ryhmän osuuden Suomen päivittäistavaramarkkinasta lähes 40 prosenttiin. Se jää silti jälkeen S-ryhmästä, jolla on yli 45 prosenttia.

– Tänään tehty yritysjärjestely on tärkeä myös suomalaisen yhteiskunnan ja Suomen tulevaisuuden kannalta. Halutaan varmistaa, että Suomessa on tulevaisuudessakin vahva, oma, kilpailukykyinen päivittäistavarakauppa, Helander sanoi.

Suomen Lähikaupan liikevaihto oli viime vuonna hieman vaille miljardi euroa ja tappio ennen veroja 11,6 miljoonaa euroa.

Siwat ja Valintatalot työllistävät 4 100 ihmistä.