Kauppasaarto kurittaa, mutta rokotetutkimus porskuttaa – Nitistääkö tämä saarivaltio koronan omin voimin?

Koronarokotteet

Yhdysvaltain asettamat pakotteet ja koronapandemia ovat syösseet Kuuban pahimpaan talouskriisiin sitten Neuvostoliiton romahduksen. Saarivaltiossa lääkkeet ja jopa monet elintarvikkeet ovat kortilla.

The Guardianin mukaan Kuubasta saattaa silti tulla tähän mennessä pienin valtio, joka kehittää oman koronarokotteensa.

Lääketieteellisten testien loppusuoralle on selvinnyt maailmanlaajuisesti 27 rokotetta. Niistä kaksi on kehitetty Kuubassa.

Tohtori Vicente Vérez sanoo The Guardianille, että ollakseen suvereeni Kuuballa on oltava omat rokotteensa. Vérezin mukaan tähän mennessä edistyneimmän kuubalaisen rokotteen kehitystyö on kestänyt yhdeksän kuukautta.

Pääkaupunki Havannassa 44 000 vapaaehtoista osallistuu Sovereign 2 -koronarokotteen testiin. Santiagon kaupungissa on puolestaan käynnissä saman mittaluokan testi Abdala-rokotteella.

Kauppasaarron vuoksi Kuuballa on suuria vaikeuksia maahantuoda tiettyjä lääketieteellisiä tarvikkeita.

Kuubalaisilla tutkijaryhmillä on esimerkiksi käytössään vain yksi spektrometri, jota käytetään yksityiskohtaiseen rokotteiden rakenteen analysointiin.

Tutkijoiden harmiksi laitteeseen on kuitenkin ollut vaikea saada varaosia, sillä sen brittiläinen valmistaja siirtyi hiljattain amerikkalaisomistukseen.

Kuuba on vahvistanut viime vuonna 12 225 koronatartuntaa sekä 146 koronakuolemaa.

Luvut ovat alueen matalimmasta päästä, mutta Kuuban tilanne paheni nopeasti viime marraskuussa kaupallisten lentojen käynnistyttyä uudelleen.

Tuolloin hallitus ei muutamaan viikkoon edellyttänyt maahantulijoilta negatiivista koronatestitulosta.

Kuuban tautitilanne pääsi kriisiytymään, kun Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset tulivat viettämään jouluvapaitaan perheidensä ja sukulaistensa kanssa.