Kärnältä selvityspyyntö tietosuojavaltuutetulle Taksi Helsingin toiminnasta – "Puheiden tallentaminen asiakkaiden tietämättä on törkeää"

Taksiliikenne 

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on tehnyt tietosuojavaltuutetulle selvityspyynnön Taksi Helsingin toiminnasta.

Taksi Helsinki on tänään myöntänyt, että osa sen takseista tallentaa asiakkaiden puheet koko taksimatkan ajan. Taksi Helsinki ei ole ilmoittanut tällaisesta käytännöstä aiemmin julkisesti.

Kärnä haluaa tietosuojavaltuutetun selvittävän, onko Taksi Helsinki toiminut asiassa asianmukaisesti ja onko yhtiön toiminta ollut EU:n tietosuoja-asetuksen GDPR:n mukaista.

– Ymmärrän valvontakamerat tärkeänä työturvallisuustekijänä, mutta asiakkaiden  puheiden tallentaminen ilman että he ovat olleet tästä tietoisia, on törkeää.

Taksi Helsingin käytänteet nousivat esille SDP:n helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Abdirahim ”Husu” Husseinin valehdeltua rasistisesta asiakkaasta.

– Jos tästä tapauksesta jotain hyvää seuraa, niin se on sitten tämä. Mikäli tätä ei olisi tapahtunut, olisi Taksi Helsinki voinut jatkaa selkeästi GDPR:n vastaista toimintaansa maailman tappiin saakka.

Kärnä sanoo olevansa todella huolissaan tällaisen aineiston käsittelystä ja siitä, että kansalaiset eivät edelleenkään tiedä kuinka heitä valvotaan ja miten tällaista tallenneaineistoa käsitellään.

– Tähän on nyt tultava muutos. Osasin aavistaa jotain tällaista, kun olen tivannut asiaa eilisestä saakka Taksi Helsingiltä Twitterissä, mutta he eivät ole vastanneet yhtään mitään. Härskiä toimintaa.