Kärnä syyttää puolustusvoimia laittomasta tiedustelutoiminnasta – vaatii presidentti Niinistöä vastuuseen

Tiedustelu

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että Puolustusvoimien ylipäällikkönä toimivan presidentti Sauli Niinistön toimet arvioidaan Puolustusvoimien Viestikoelaitokseen liittyvän tietovuodon johdosta.

Kärnän mukaan Puolustusvoimien entinen Viestikoelaitos nykyinen Viestikoekeskus on harjoittanut tiedustelutoimintaa, joka on kohdistunut myös Suomen kansalaisiin, ja presidentti Niinistö on ilmeisesti tiennyt tästä.

Kärnä arvioi Puolustusvoimien harjoittaman tiedustelutoiminnan olevan laitonta, koska se ei hänen mukaansa perustu lakiin.

– Oikeusvaltioissa kaiken viranomaisten toiminnan tulee perustua lakiin. Nyt näyttää siltä, että Puolustusvoimat on harjoittanut laajamittaista tiedustelutoimintaa ilman eduskunnan valtuutusta. Viime kädessä tällaisesta toiminnasta vastaa ylipäällikkö. Eduskunnan ja valtakunnansyyttäjän on tarpeen arvioida, asetetaanko tasavallan presidentti syytteeseen, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

– Niinistön oma viiteryhmä yrittää nyt syyttää Helsingin Sanomia paljastuksista, vaikka tosiasiassa syyttävän sormen tulisi osoittaa Niinistöön itseensä, Kärnä väittää.