Kärnä ehdottaa "Lex Koskelaa"– lakialoite mahdollistaisi alaikäisen tuomitsemisen elinkautiseen

Eduskunta

Alle 18-vuotias pitäisi voida tuomita tarvittaessa esimerkiksi murhasta elinkautiseen vankeuteen, katsoo keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

Kärnä esitteli perussuomalaisten Vilhelm Junnilan kanssa allekirjoittamansa lakialoitteen eduskunnan tiistain istunnossa.

Aloitteessa todetaan, että alle 18-vuotiaana tehdystä murhasta voidaan Suomessa tuomita enimmillään kahdentoista vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

– Käytännössä kukaan nuorena vankeusrangaistukseen tuomittu ei kuitenkaan istu täyttä tuomiota vankilassa. Nuoret rikoksentekijät pääsevät yleensä ehdonalaiseen vapauteen jo suoritettuaan yhden kolmasosan rangaistuksesta, Kärnä huomautti.

Kärnä muistutti, että viime vuosina on tehty useita erityisen raakoja murhia alaikäisten toimesta, viimeisimpänä Helsingin Koskelassa joulukuussa 2020 tehty murha.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi elokuussa 2021 tekijät nuorena henkilönä tehdyistä murhista kymmenen vuoden ja yhden kuukauden, yhdeksän vuoden ja kahden kuukauden sekä kahdeksan vuoden ja kahden kuukauden pituisiin vankeusrangaistuksiin.

– Pohtikaa, miltä tämä tuntuu uhrien omaisista, Kärnä kehotti.

Kärnän mukaan vankeusrangaistuksen tarkoituksena on rikosten estäminen ja tekijän eristäminen.

– Yhteiskunnan kannalta myös pelotteella on vaikutus. Pelotevaikutuksella ehkäistään tulevia rikoksia, Kärnä muistutti.

Kärnän mukaan alaikäisen mutta rikosoikeudellisesti vastuullisen henkilön tekemä murha tai muu rikos, josta voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen, on yhtä vakava kuin täysi-ikäisen tekemä vastaava rikos.

– Tästä syystä katson välttämättömäksi, että alle 18-vuotias voidaan tarvittaessa tuomita myös elinkautiseen vankeuteen, jos hän syyllistyy esimerkiksi murhaan, Kärnä totesi.